Kot pravi Kozole, v Slovenki slika portret mladega človeka, ki je v sporu s samim seboj, bogom in svetom in ki na šokanten način izgubi odnos do realnosti in do lastnega telesa. Foto: MMC RTV SLO
Kot pravi Kozole, v Slovenki slika portret mladega človeka, ki je v sporu s samim seboj, bogom in svetom in ki na šokanten način izgubi odnos do realnosti in do lastnega telesa. Foto: MMC RTV SLO
Primož Pirnat in Nina Ivanišin
Obupana Aleksandra (Nina Ivanišin) in Zdravko, ki ga igra Primož Pirnat. Foto: Vertigo
Nina Ivanišin o vlogi in snemanju
Damjan Kozole o filmu Slovenka

Križišče Slovenske ceste in Čopove ulice se je spremenilo v pravo filmsko sceno, na kateri so s štirimi kamerami (tega do zdaj v Sloveniji še niso izvedli) posneli prizor s sprevodom evropske delegacije, ki se je, kot je za MMC povedala glavna igralka Nina Ivanišin, zbrala samo za potrebe filma.

Študentka v nezavidljivem položaju
In kako se v Kozoletovem filmu znajde evropska delegacija? Zgodba poteka v času slovenskega predsedovanja EU-ju, zaradi česar je v Ljubljani veliko tujcev. Z enim izmed teh, nekim politikom, se glavni lik filma - Aleksandra (Nina Ivanišin), ki skuša posojilo za stanovanje odplačati s pomočjo prostitucije, dobi v hotelu, a še preden se kaj zgodi, njena stranka doživi infarkt. Medije takoj preplavi novica, da je bila zadnja z umrlim Slovenka, to pa je tudi šifra, s katero je Aleksandra oglaševala svoje usluge. Študentka četrtega letnika angleščine se tako nenadoma znajde v nezavidljivem položaju – na begu pred policijo, pred lokalnim zvodnikom, poleg tega ji banka grozi s hipoteko in še čas izpitov je pred vrati. Najhujša pa je skrb, da bo oče izvedel, s čim se njegova hči ukvarja.

Oče Edo se spopada s krizo srednjih let
V vlogi očeta Eda se predstavlja Peter Musevski, ki se je tokrat prelevil v tovarniškega delavca v majhnem mestu. Edo, ki se mu niti sanja ne, kaj počne njegova hči, je 'zaposlen' s sanjami, da bi ponovno obudil svojo staro skupino in svoj status glavnega frajerja v mestu. Okoli sebe zbere stare prijatelje, ki so zdaj moški pri petdesetih s trebuhi in sivimi lasmi. Pridno se lotijo vaje in takoj se izkaže, da je šlo za dobre glasbenike.

Kako se konča zgodba Aleksandre in Eda, seveda ne bomo razkrili. Treba bo počakati, da pride film v kinematografe, kar naj bi se, kot nam je zaupal režiser, zgodilo februarja ali marca prihodnje leto. Kaj nam je še povedal o snemanju in zakaj je Ljubljana mesto 'mobiprostitucije', pa si lahko ogledate v priloženem videoposnetku. Na snemanju smo ujeli tudi glavno igralko Nino Ivanišin, ki je z nami spregovorila nekaj besed o svoji vlogi.

Filmsko ekipo sestavljajo še
V filmu igrajo še Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Andrej Murenc, Dejan Spasić, Aljoša Kovačič, Primož Petkovšek, Ivan Godnič, Cedric B. von Sidow, Igor Leonardi in drugi. Pri pisanju scenarija so združili moči Kozole, Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, sicer pa pri nastajanju filma sodelujejo še producent Danijel Hočevar, direktor filma Matija Kozamernik, direktor fotografije Aleš Belak in skladatelj Igor Leonardi. Za montažo skrbijo Andrija Zafranović in Jurij Moškon, za scenografijo Maja Moravec, kostumografinja je Zora Stančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik, snemalec zvoka Gašper Loborec, oblikovalka maske pa Mojca Gorogranc.

M. K.

Nina Ivanišin o vlogi in snemanju
Damjan Kozole o filmu Slovenka