David Lynch je avtor kultnih klasik, kot so Twin Peaks, Modri žamet, Divji v srcu in Mulholland Drive. Ob filmu se ukvarja tudi s slikarstvom, fotografijo in glasbo. Foto: AP
David Lynch je avtor kultnih klasik, kot so Twin Peaks, Modri žamet, Divji v srcu in Mulholland Drive. Ob filmu se ukvarja tudi s slikarstvom, fotografijo in glasbo. Foto: AP

"Da, zaradi dolgoletnega kajenja imam emfizem," je začel svoj zapis na družbenem omrežju X. In nadaljeval: "Moram reči, da sem zelo užival v kajenju in obožujem tobak – njegov vonj, prižiganje cigaret, kajenje – vendar je za to uživanje treba plačati ceno in zame je to emfizem. Zdaj že več kot dve leti ne kadim. Pred kratkim sem imel veliko preiskav in dobra novica je, da sem v odlični formi, razen emfizema. Nadvse srečen sem in nikoli se ne bom upokojil."

Glavni vzrok kajenje, a lahko zbolijo tudi ljudje, ki niso nikoli kadili
Emfizem je oblika kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), ki se pojavi ob poškodbi zračnih mešičkov v pljučih. Glavni simptomi so zasoplost, trdovraten kašelj, pogoste okužbe prsnega koša in piskajoče dihanje. Težave z dihanjem se sčasoma postopno slabšajo. Glavni vzrok KOPB-ja je kajenje, čeprav lahko to stanje včasih prizadene tudi nekadilce.

Režiranje na daljavo, če ne bo šlo drugače
V intervjuju za britansko filmsko revijo Sight and Sound je povedal, da to bolezensko stanje vpliva na njegovo mobilnost, kar pomeni, da bi lahko v prihodnje filme režiral le na daljavo. "Zaradi dolgotrajnega kajenja sem dobil emfizem, zato sem vezan na lastno domovanje, če mi je to všeč ali ne. Ne morem iti ven. In prehodim lahko le kratko razdaljo, preden mi zmanjka kisika. (...) Zaradi covida bi bilo zame zelo slabo, če bi zbolel, tudi če bi bil zgolj prehlajen. Torej bi verjetno režiral od doma … to mi ne bi bilo tako všeč. Rad sem med zadevami in tam dobivam ideje. Vendar bi poskusil ustvariti (film) na daljavo, če bi prišlo do tega," je še dodal.