Tudi animirani liki se bodo morali odvaditi kajenja. Foto:
Tudi animirani liki se bodo morali odvaditi kajenja. Foto:
High School Musical
Umik kajenja iz filmov je namenjen predvsem najstniškim gledalcem, ki so toliko boj dovzetni za vpliv svojih filmskih junakov.

Po besedah njegovega izvršnega direktorja Roberta A Igerja od zdaj v njihovih filmih kajenje preprosto ne bo več obstajalo, "protikadilsko kampanjo" pa bodo sprožili tudi v filmih, ki bodo nastali pod okriljem njihovih hiš Touchstone in Miramax. Kot je še povedal Iger, ki je vse te ukrepe obljubil kongresniku Edwardu Markeyju, bodo vse DVD-je z njihovimi filmi, ki prikazujejo kajenje, označili s protikadilskimi opozorili. Markey je označil Disneyjevo potezo za prelomno in pohvalil Igerja za takšno predanost.

Prvi korak na poti proti kajenju v filmih
Predstavnik protikadilske skupine Ash Martin Dockrell je povedal, da upa, da bo ta poteza sprožila "domino učinek" in bodo Disneyju sledili tudi drugi studii. "Zadovoljen sem, da je Disney izbral politiko, ki je dobra za dolgoročno zdravje naroda," je še dodal Dockrell, ki tako upa, da je to le prvi korak na pravi poti.

Ellen Vargya, predstavnica protitobačne organizacije The American Legacy Foundation, je poudarila, da so raziskave pokazale, da podobe kajenja v medijih močno vplivajo na najstnike kadilce. Po njenih podatkih naj bi vplivali tudi na 400.000 mladih kadilcev na leto, zato je prepričana, da je umik tovrstnih podob iz medijev zelo pomemben.

Eden izmed filmov, ki ga bo moral Disney označiti s protikadilskim opozorilom, je na primer risanka 101 dalmatinec iz leta 1961, v katerem Cruello De Vil le redko vidimo brez cigaretnega držala.