Foto:
Foto:
Mick Jagger
Mick Jagger in Rolling Stones so glasbeniki, o katerih si dokumentarec želi posneti veliko režiserjev. Foto: EPA

V Vinkovcih na Hrvaškem se je začel začenja prvi Festival dokumentarnega rock filma oziroma DORF'07. Do nedelje bodo zavrteli štirinajst filmov iz petih držav, med katerimi je tudi slovenski dokumentarec Dolgcajt, je za STA povedal direktor festivala Toni Šarič. Film o legendarni ljubljanski skupini Pankrti je režiral Igor Zupe.

Za začetek šokatni hrvaški glasbeniki
Festival v Vinkovcih sta odprla filma Kad muzičari šokiraju o hrvaških rokerjih in njihovih norčijah, ki so osupnile javnost, ter Oči u magli o podtalnem založniku in glasbeniku Zdenku Franjiču. V štirih dneh bodo med drugim na ogled film Backstage Pass o turneji zasedbe iz Siska Bambi Molesters s slavnimi R.E.M., film Kad se neko nečem dobrom nada o novosadskih Obojeni program in dokumentarec Schuffle: Politics, Bullshit, Rock'n'Roll ... o delovanju alternativne scene v Prištini.

O kom je prepeval Johnny Štulić?
Posebne pozornosti bo deležen film Kad Miki kaže da se boji, zgodba o kultnih likih iz še bolj kultnih pesmi Johnnyja Štulića. V filmu se predstavijo junaki, ki so "vladali" Zagrebu v 80. letih 20. stoletja: Čera, Gracija, Kipo, Miki, Krvava Meri in drugi. Kje so in kaj delajo danes, kako so prišli v Štulićeve pesmi ... - odgovor je iskala režiserka Ines Pletikos. Organizatorji festivala opozarjajo, da bodo v tem filmu prvič predstavili posnetke Branimirja Štuliča - Johnnyja, medtem ko je zabaval prijatelje na žurih.

Tudi dva ameriška "rockumentarca"
Toni Šarič je napovedal tudi dva zanimiva ameriška dokumentarca. V dokumentarcu We jam econo se kamera vrti okoli ameriške post hard-core skupine Minutemen, v Unknown Passage pa je glavni eden izmed najbolj priljubljenih garage-punk bendov, Dead Moon. Projekcije filmov bodo dopolnili koncerti tamkajšnjih rockskupin, v mestnem gledališču pa bo razstava rockfotografij iz bogate zgodovine Vinkovcev.