Igor Zupe je posnel dokumentarec o legendarni ljubljanski zasedbi Pankrti. Foto: Kinodvor
Igor Zupe je posnel dokumentarec o legendarni ljubljanski zasedbi Pankrti. Foto: Kinodvor
ZagrebDox se letos začenja 26. februarja, prinaša pa nekaj zelo zanimivih sekcij. Foto: www.zagrebdox.com

V hrvaški prestolnici si bodo med 120 filmi, ki so uvrščeni v več kategorij, lahko ogledali dokumentarca Lp film Pankrti - Dolgcajt Igorja Zupeta in Babice revolucije Petre Seliškar. Filma sta dobila prostor v regionalnem tekmovalnem programu in bosta upala na nagrado veliki pečat, ki bo pripadel tudi najboljšemu filmu v mednarodni konkurenci. Za mali pečat pa se bodo borili avtorji, mlajši od 30 let, so sporočili organizatorji, produkcijska hiša FACTUM.

V Zagreb iz Amsterdama in s Sundancea
Na festivalu ZagrebDox se bo zvrstilo več programskih sklopov - organizatorji so opozorili na sekciji Kontroverzni Dox, Auto Dox, na sodobne indijske dokumentarce, ki dokazujejo, da ni vse Bollywood, jugoslovanske filme iz bunkerja in tiste filme, ki dokumentirajo največje svetovne zarote. Letos bo retrospektiva s šestimi dolgometražnimi dokumentarnimi filmi posvečena ameriškemu režiserju Errolu Morrisu, ki je oskarja dobil za film The Fog of War leta 2003. Med festivalom, ki bo vrata zaprl 4. marca, bo Zagreb gostil številne avtorje in producente, organizatorji pa posebej opozarjajo na filme, ki so se pred kratkim predstavili na največjem festivalu dokumentarnega filma IDFA v Amsterdamu in na Sundanceu.

23 filmov za veliki pečat
V regionalni program je poleg obeh slovenskih uvrščenih še 21 filmov. Zupetov Lp film Pankrti - Dolgcajt slovensko občinstvo že dobro pozna, česar pa ne moremo reči za Babice revolucije. Petra Seliškar je v filmu soočila tri usode, pogojene s tremi različnimi idejami - domobransko, anarho-komunistično in komunistično, ki jo predstavljajo babice, živeče na različnih koncih sveta, na Kubi, v Makedoniji in Sloveniji. Film je posvečen vsem, ki verjamejo v dobre stare vrednote, so zapisali pri ZagrebDox. Film o Pankrtih bo v Študentskem centru na ogled 26. februarja ob 15. uri in 2. marca ob 17. uri, Babice revolucije pa 27. februarja ob 15. uri in 2. marca ob 13. uri.