Isabella Rosselini pripada
Isabella Rosselini pripada "filmski aristokraciji": njena starša sta Ingrid Bergman in Roberto Rossellini. Foto: Paola Kudacki – Truck Archive

Isabella Rossellini, ki se je leta 1952 rodila v Rimu, je na filmskem platnu debitirala leta 1976 v filmu ameriškega režiserja Vincenta Minnellija z naslovom A Matter of Time, v katerem je nastopila tudi njena mati, švedska filmska zvezda Ingrid Bergman. Njen oče je italijanski režiser Roberto Rossellini.

V letih, ki so sledila, je poleg igranja v filmih delala tudi kot ameriška dopisnica za italijansko televizijsko mrežo RAI.

Od svoje debitantske vloge je nastopila v številnih filmih, med drugim v trilerju White Nights iz leta 1985, drami Roger Dodger iz leta 2002, filmu Cousins iz leta 1989 in celovečercu Modri žamet režiserja Davida Lyncha, za katerega je Rossellini za vlogo zlorabljene pevke prejela nagrado independent spirit.

David Lynch je vlogo v Modrem žametu napisal za Debbie Harry, ki pa je bila po Videodromu (1983) že naveličana vlog
David Lynch je vlogo v Modrem žametu napisal za Debbie Harry, ki pa je bila po Videodromu (1983) že naveličana vlog "čudakinj". Službo je tako dobila Isabella Rossellini, z režiserjem sta se zaljubila in bila kar štiri leta zaročena. O Lynchu je igralka pozneje govorila kot o svoji "najgloblji zvezi". Foto: IMDb

Za vlogo skrivnostne družabne ženske Lisle, ki je za vedno ostala mlada, v filmu Smrt ji lepo pristoji iz leta 1992, je igralka prejela nagrado saturn za najboljšo stransko vlogo. Leta 1997 je bila nominirana za nagrado emmy kot gostujoča igralka v seriji Bolnišnica upanja (Chicago Hope) iz leta 1994.

Italijanski igralki so lani podelili tudi filmsko nagrado Davida di Donatella, ki jih vsako leto podeljuje italijanska filmska akademija. Leta 2013 je prejela tudi kamero Berlinala, leta 2020 pa nagrado za življenjsko delo na filmskem festivalu v Stockholmu.

Med njenimi zadnjimi sta vlogi v televizijski seriji Julia produkcijske mreže HBO Max izpred dveh let in gledališki monodrami Darwin's Smile, svoj glas je posodila v animiranem filmu Marcel, školjka v šolnih iz leta 2021, zaigrala je v filmu Himera (2023) v režiji italijanske filmske ustvarjalke Alice Rohrwacher in v film Spaceman v režiji Johana Rencka, v katerem sta zaigrala tudi Adam Sandler in Carey Mulligan.

Njen kostum za vlogo Lisle v črni komediji Smrt ji lepo pristoji so bili zgolj sarong in ogrlice. Foto: IMDb
Njen kostum za vlogo Lisle v črni komediji Smrt ji lepo pristoji so bili zgolj sarong in ogrlice. Foto: IMDb

Zaigrala je tudi v psihološkem trilerju Conclave, ki ga je režiral nemški režiser Edward Berger in je trenutno na ogled na filmskem festivalu v San Sebastianu. Psihološka srhljivka spremlja postopek izbire novega papeža ter razkriva skrivnosti in spletke, ki vplivajo na bitko moči med kardinali.