Foto:
Foto:
Igor Prodnik
Člani društva pozivajo k odstavitvi direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Igorja Prodnika. Foto: RTV SLO

Poziv je odziv Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) na nujno sejo odbora državnega zbora za kulturo, šolstvo in šport, na kateri se je vse vrtelo okoli slovenske kinematografije. "Tudi če bi bilo res, da je vse v redu s filmom, kot trdite, bi morali direktorja direktorata odstaviti, ker je nesposoben o tem prepričati strokovno in siceršnjo javnost," so med drugim zapisali na DSFU-ju.

DSFU Simonitiju: tonete v zdaj že neizbežno katastrofo
V odzivu, pod katerega se podpisuje predsednik izvršnega odbora DSFU Igor Koršič, so izrazili še skrb nad ministrovim zatrjevanjem, da je s filmom vse v redu. Menijo, da država ne samo nadzira "institucionalno in vsebinsko neodvisni" filmski sklad, temveč ga okupira. Ministru so še zapisali, da ga stroka že od vsega začetka želi zaščititi od očitnega razputinovstva na ministrstvu, a zaman, saj slepo verjame svojemu sodelavcu in ne stotini strokovnjakov, odvetnikov, poznavalcev in novinarjev doma in tudi že v tujini, ki poznajo ta resor. "Ob ponavljanju, da je vse v najlepšem redu, tonete v zdaj že neizbežno katastrofo," so zapisali na društvu. Na ministrovo sklicevanje na obilico filmov, ki bodo del programa letošnjega Festivala slovenskega filma, pa dodajajo, da so vsi filmi do zadnjega iz prejšnjih časov.


Opozorila o zlorabi zakona
DSFU trdi, da je Miklavčič ministru julija predstavil skrbno analizirane mogoče izhode iz zank nezakonitosti na skladu, minister pa ni želel prevzeti odgovornosti za zakonitost "edino dovoljenega" programa, za na vladi sprejeti program pa, da nihče ni hotel prevzeti odgovornosti. Dodajajo še, da problem ni zakonsko dlakocepstvo, ampak "mega" zloraba zakona pri tako občutljivi zadevi, kot je delitev javnih sredstev. "Tudi če bi zakonsko zlorabo prezrli, kar bi pomenilo, da se odrekamo načelom pravne države, taka zloraba zakona pomeni na desetine tožb, verjemite mi, in vsaj tri so že vložene," so še zapisali in ob tem pa ministra spomnili, da je dve tožbi že izgubil.