Jake je dobil nagrado v kategoriji najboljši stranski igralec. Foto: EPA
Jake je dobil nagrado v kategoriji najboljši stranski igralec. Foto: EPA
Rachel Weisz
Rachel je bila nominirana za najboljšo igralko. Foto: EPA
George Clooney
Na baftah je bil spregledan, mu bo šlo bolje na oskarjih? Foto: Reuters

Drama o zaljubljenih kavbojih, ki je tudi največji favorit med nominiranci za oskarje, je na podelitvi baft odnesel štiri nagrade, tudi dve najpomembnejši. Tako je film zmagal v kategoriji najboljšega filma, Ang Lee je prejel nagrado za najboljšo režijo, Jake Gyllehaal se lahko pohvali z nagrado za najboljšo moško stransko vlogo, film pa je prejel tudi nagrado za najboljši prirejeni scenarij.

Ledger se ni mogel veseliti
Nagrado v kategoriji najboljši igralec je prejel Philip Seymour Hoffman, ki je v filmu Capote upodobil pisatelja Trumana Capoteja. Hoffmanovi konkurenti v tej kategoriji so bili Ralph Fiennes, Heath Ledger (nominacijo je prejel za vlogo homoseksualnega kavboja v filmu Gora Brokeback), David Strathairn (vloga v filmu Lahko noč in srečno) in Joaquin Phoenix (Walk the Line).

Favoritka poraz priznala Američanki
V isti kategoriji med igralkami pa je slavila Reese Witherspoone, ki je bila nagrajena za vlogo v filmi Walk The Line. Poleg Witherspoonove so se za nagrado za najboljšo glavno igralko potegovale še Charlize Theron za vlogo v filmu North Country, Judi Dench za vlogo v filmu Mrs Henderson Presents, Rachel Weisz za vlogo v filmu Zvesti vrtnar in Ziji Zang za vlogo v filmu Gejša.

Clooney veliki osmoljenec
Čeprav je za velikega favorita veljal britanski triler Zvesti vrtnar, saj je bil nominiran kar v 10 kategorijah, sta glavna igralca Ralph Fiennes in Rachel Weisz domov odšla praznih rok. Nominiran je bil za najboljšega stranskega igralca tako za vlogo v filmu Lahko noč in srečno kot tudi za vlogo v filmu Syriana. Nominiran pa je bil tudi za najboljši izvirni scenarij in najboljšega režiserja (za film Lahko noč in srečno).

Najboljši britanski film je postal Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca, z delnim uspehom pa se lahko pohvali še film Gejša, ki je prejel tri nagrade, in sicer za kinematigrafijo, kostumografijo in filmsko glasbo. Zmagovalci na baftah pa še ne pomenijo zmagovalcev na oskarjih. In obratno. Lani je bil veliki zmagovalec oskarjev Clint Eastwood s filmom punčka za milijon dolarjev, ki pa so ga na baftah čisto prezrli.