David Puttnam si je tako s svojim filmskim kot tudi z dobrodelnim delom prislužil naklonjenost britanske kraljice. Foto: EPA
David Puttnam si je tako s svojim filmskim kot tudi z dobrodelnim delom prislužil naklonjenost britanske kraljice. Foto: EPA
Richard Attenborough
Richard Attenborough bo nagradil dolgoletnega kolega Davida Puttnama. Foto: EPA
Sean Connery

To je seveda krivično, kajti tudi producenti so nujni člen v nastanku dobrega filma. Tega se zavedajo člani Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost, ki so svoje najvišje priznanje - sprejem v bratovščino Akademije - tokrat podelili filmskemu producentu Davidu Puttnamu.



Filmska elita po izboru Bafte
Bafta svoje najprestižnejše priznanje vsako leto podeli eni izmed oseb iz filmskega sveta, ki je po sodbi njenih članov bistveno zaznamovala filmsko umetnost. Do zdaj so se med nagrajenci znašli že Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor in Stanley Cubrick.

Prva leta poklicne kariere je David Puttnam preživel v oglaševalski industriji, šele kasneje je prešel k filmu. Kljub temu je filmu posvetil več kot 30 let življenja. Puttnam je bistveno prispeval k ugledu Britancev v filmski industriji. Ko se je leta 1986 znašel na čelu studia Columbia Pictures, je namreč postal prvi Neameričan, ki je kdaj koli vodil katerega izmed hollywoodskih filkmskih studiev. Ta naziv je ohranil do danes.

Prepoznavnost izkoristi za dobre namene
Svojo prepoznavnost v svetu filma je David Puttnam izkoristil tudi pri svojih "dodatnih" dejavnostih. Kot predsednik britanskega Unicefa Putnam dejavno sodeluje pri zbiranju sredstev za revne, lačne in zatirane, močno pa si prizadeva tudi za povečanje prepoznavnosti Unicefovega dela. Že leta 1982 si je s svojim delom prislužil naziv viteza njenega veličanstva kraljice Združenega kraljestva.

Duncan Kenworthy, predstojnik Bafte, je ob razglasitvi nagrajenca dejal: "Le malo je producentov, katerih ime filmsko občinstvo pozna. In David Puttnam je eden izmed njih. Osnova njegovega neverjetnega slovesa je njegov navdih in inteligenca, nič manj pa tudi njegove producentske sposobnosti. Od njegovih filmov lahko pričakujemo, da bodo zabavali občinstvo. Ponosni in počaščeni smo, da lahko ime lorda Puttnama dodamo seznamu filmskih velikanov, ki jih je izbrala Akademija."