Na dvorišču Ljubljanskega gradu bo to poletje kar osem filmov doživelo premiero ali predpremiero. Foto: EPA
Na dvorišču Ljubljanskega gradu bo to poletje kar osem filmov doživelo premiero ali predpremiero. Foto: EPA
Javier Bardem; Čudovito
14. avgusta bo na ogled pretresljiva melodrama Ču do vi to režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja o moškem, ki se spopada z občutkom krivde in želi v slutnji prihajajočega konca obvarovati svoje otroke. V glavni vlogi prepriča Javier Bardem, čigar vlogo so številni filmski kritiki označili za njegovo najboljšo doslej.
Drevo življenja
Preden zakoraka v kinematografe, si bo Malickov novi film Drevo življenja mogoče ogledati pod zvezdami. Po besedah glavnega igralca Brada Pitta gre za neznatno zgodbico o dečku, ki odrašča v 50. letih, o njegovi materi, ki je poosebljena milina, in strogem očetu. 'Deček se prebija skozi zgodbo svojega odraščanja in počasi določa, kdo bo, ko odraste. Nasproti tej zgodbi pa se odvija še drobna, neznatna mikrozgodba sveta, ki sega od rojstva do smrti vesolja.' Foto: EPA

Enomesečno filmsko ponudbo nad Ljubljano danes ob 21.30 začenja veliki zmagovalec zadnjega festivala slovenskega filma Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja. To bo uvod v že tradicionalni dogodek, ki bo do 20. avgusta postregel še s 23 filmi, vse od največjih uspešnic Kinodvora do uspešnic lanskega Liffa in predpremier.
Od premier do uspešnic zadnjega Liffa
V sklopu predpremier si bo prvič mogoče ogledati dobitnika zlate palme Drevo življenja režiserja Terrencea Malicka z Bradom Pittom in Seanom Pennom v glavnih vlogah, med drugim tudi madžarsko-kanadsko-slovensko koprodukcijo Deviški ples smrti Endreja Hulesa, v katerem igra Boris Cavazza. Ponovno bo mogoče videti animirani film, nominiranca za oskarja v tej kategoriji, zgodbo o nastajanju srednjeveških iluminiranih rokopisov Skrivnost iz Kellsa. Smejati se bo mogoče ob španski komediji Jaz bi tudi in potočiti solze ob nominirancu za najboljši tujejezični film Ču do vi to Alejandra Gonzalesa Inarrituja, ki ga poznajo obiskovalci zadnjega LIffa. Program napoveduje tudi Leighovo dramo Še eno leto, Tam nekje Sofie Coppola, tujejezičnega oskarjevca Skrivnost njihovih oči, dobitnika nagrade žirije v Cannesu Božji možje ter film Na sledi očetu. Manjkale ne bodo niti uspešnice kinematografske sezone, kot so Kraljev govor, Črni labod in Socialno omrežje.

Letošnji program se lahko pohvali z rekordnim številom slovenskih filmskih premier. Ljubljanska premiera se obeta komediji Upokojeni, oboroženi, nevarni režiserja Roberta Schwentkeja, vrača se Besa Srđana Karanovića, ki je glavno žensko vlogo zaupal Ivi Krajnc, ob njej pa - kot vedno - blesti tudi Miki Manojlović. Pod zvezdnim nebom se bodo odvrteli še klasična romanca Vse, kar dovoli nebo režiserja Douglasa Sirka, filmska priredba Charlotte Brönte Jane Eyre režiserja Caryja Fukunage in drugi celovečerec mladega kanadskega režiserja Xavierja Dolana Namišljene ljubezni.
Omenimo še komedijo Jaka Kasdana Huda učiteljica z nekdanjima 'simpatijama' Cameron Diaz in Justinom Timberlakom v glavnih vlogah.

Celoten spored Filma pod zvezdami najdete tukaj.

V primeru dežja vstopnice zamenjajo
V primeru dežja bodo predstave po besedah organizatorjev, ki jim je vreme zagodlo že prvi dan, odpadle. Kupljeno vstopnico bodo obiskovalcem zamenjali za katerokoli drugo projekcijo na Ljubljanskem gradu ali pa vrnili denar. Odpovedane filme bodo predvajali naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru, ki letni kino organizira skupaj z Mestno občino Ljubljana.