Osrednji spremljevalni projekt festivala Fabula 2011 bo sicer potekal od 4. do 22. aprila v Ljubljani,  napoveduje pa ga že tradicionalni konec tedna literature in filma, Filmska fabula z odmevnimi Proznimi mnogoboji, ki poteka ta konec tedna. Foto: Festival fabula
Osrednji spremljevalni projekt festivala Fabula 2011 bo sicer potekal od 4. do 22. aprila v Ljubljani, napoveduje pa ga že tradicionalni konec tedna literature in filma, Filmska fabula z odmevnimi Proznimi mnogoboji, ki poteka ta konec tedna. Foto: Festival fabula

Delavnica za pisanje scenarijev je v soboto in v nedeljo v Cankarjevem domu. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala koordinatorica projektov na MEDIA desku Slovenija Sabina Briški, je pritegnila rekordno število udeležencev, in sicer kar 38 mladih scenaristov iz Slovenije, Avstrije in s Hrvaške. Od tega jih je 17 prijavilo ideje za scenarije, ki jih bodo razvijali na delavnici.

Sobotno dopoldne je bilo namenjeno uvodu v osnove filmske zgodbe, popoldne pa je sledil ogled odsekov izbranih evropskih filmov. Udeleženci delavnice so se na konkretnih primerih in s pomočjo vaj učili scenarističnega pisanja. Nedeljsko dopoldne bo namenjeno osebnemu svetovanju Braconierja, popoldan bodo sledile vaje iz scenaristike.

Zaključek letošnjih Proznih mnogobojev
Finale proznih mnogobojev bo v nedeljo v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja. Žirija v sestavi Tanja Lesničar Pučko, Gašper Jakovac in Tina Košir bo podelila glavno nagrado v vrednosti 830 evrov, ki jo podarja Študentska založba. Žirija Televizije Slovenija v sestavi Andrej Vajevec, Dijana Martinc in Polona Flere pa bo za potencialni odkup izbrala najbolj filmsko zgodbo za adaptacijo v scenarij za kratki igrani TV-film.

Prozni mnogoboji so letos potekali šestič zapovrstjo, tokrat v petih slovenskih mestih, Ljubljani, Kopru, Mariboru, Celju in Novem mestu. Skupaj se je predstavilo 30 avtorjev, v finale se jih je uvrstilo 14.