Novi Bond bo eno od redkih nadaljevanj, ki bodo na sporedu do konca letošnjega leta. Foto: Reuters
Novi Bond bo eno od redkih nadaljevanj, ki bodo na sporedu do konca letošnjega leta. Foto: Reuters
Denzel Washington
Pri reševanju umora se bo zanašal na deja vuje. Foto: EPA
Adrian Brody
Brodyju nadnaravne spodobnosti pri reševanju umora ne bodo v pomoč. Foto: EPA
Sacha Baron Cohen
Kazahstanski tv-reporter se bo podal v ZDA. Foto: EPA
Nicole Kidman
Avstralska igralka bo nastopila v filmu Fur. Foto: Reuters

Gledalci so se v zadnjih letih namreč že besno pritoževali, da zahtevajo izvirne celovečerce, kar so filmski studii očitno upoštevali. Prav tako bo v ameriške kinematografe prišlo presenetljivo malo zelo dragih filmov, kot sta bila Harry Potter in Gospodar prstanov; med 150 filmi je bil verjetno še najdražji novi James Bond.

Svež po 44 letih
Cineasti se tako lahko do konca leta nadejajo izdelkov, ki so jih podpisali znani filmski ustvarjalci in ki merijo na oskarje. Celo agent 007 pa bo verjetno precej daleč od pričakovanj, saj spada Bond, prvič predvajan pred 44 leti, po hollywoodskih merilih že skoraj med odsluženo blago. A novi Bond Daniel Craig zatrjuje, da bo njegov agent z dovoljenjem za ubijanje svež v primerjavi s prejšnjimi njegovimi izvedbami; vsak pravi mačo bo verjetno šokiran nad dejstvom, da bo celo Bond, ki naj se mu ne bi bila sposobna upreti nobena ženska, dobil košarico.

Na koga še stavijo studii?
Disney se bo novembra Bondovemu napadu na kinematografe zoperstavil z znanstvenofantastičnim trilerjem Deja Vu, v katerem bo v glavni vlogi nastopil Denzel Washington. Ta se bo lahko vsaj v filmu pohvalil s skoraj nadnaravnimi sposobnostmi, saj bo s pomočjo deja vujev izsledil morilca. Ideja se zdi filmskim analitikom dovolj zanimiva, obrvi vprašljivo dvigujejo le ob naslovu, ki se jim ne zdi najbolj posrečen. Po drugi strani pa so nad njim navdušeni odgovorni pri studiu, saj opozarjajo na to, kako redko se zgodi, da film dobi naslov, ki ga ni treba prevesti v skoraj nobeni državi.

Velika imena bodo zaposlena s promocijo
Jeseni se bodo sicer za pozornost gledalcev filmske zvezde kar teple. Bitko bo začel Adrien Brody, ki bo kot detektiv v filmu Hollywoodland raziskoval smrt televizijskega Supermana, ki ga bo odigral Ben Affleck. Kevin Costner in Ashton Kutcher bosta skušala kot reševalca na plaži navdušiti v filmu The Guardian, Clint Eastwood je posnel film o drugi svetovni vojni Flags of our Fathers, Martin Scorsese pa je za nastop v trilerju The Departed zaposlil Leonarda DiCapria in Jacka Nicholsona.

Brad Pitt bo na naklonjenost gledalcev upal kot od žalosti strti turist v Maroku v filmu Babel, Kate Winslet bo nasatopila v filmu Little Children, Hugh Jackman bo čarovnik v izdelku The Prestige, Kirsten Dunst pa bo v filmu Sofie Coppola Marie Antoinette upala na boljši sprejem, kot ga je doživela v Cannesu. Running with Scissors si bodo zagotovo ogledali oboževalci Annette Bening in Gwyneth Paltrow, Robin Williams se bo predstavljal kot moški leta v komediji Man of the Year, nasmejati pa bosta poskusila tudi Dane Cook in Jessica Simpson v filmu Employee of the Month.

Crowe v komediji!
V prvih dveh jesenskih mesecih se lahko Američani nadejajo tudi filmov Children of Men, The Black Dahlia, The Queen, The Last King of Scotland in All the King's Men, ki jih studii že oglašujejo. Za konec leta med drugim pripravljajo komedijo A Good Year z Russllom Crowom v glavni vlogi, njegova sorojakinja Nicole Kidman bo oglaševala film Fur, Will Ferrell pa bo po svetu predstavljal dramo Stranger than Fiction. Med bolj nenavadnimi izdelki bosta komedija For Your Consideration in film Borat, v katerem bo Sacha Baron Cohen v svoji najbolj znani vlogi tv-reporterja iz Kazahstana raziskoval ZDA.

Pestra ponudba tudi pri nas
V Sloveniji velika večina filmov, ki se jih veselijo v ZDA, še ni napovedana, res pa je, da filmski distributerji napovedujejo nove filme le za dober mesec vnaprej. Slovenski obiskovalci se tako lahko septembra nadejajo domišljijskega trilerja Podvodna deklica, dokumentarca Zvok Istanbula, trilerjev Miami Vice in Črna dalija, romantične komedije Moja super bivša, komedije Klik - za popolno življenje, animirane družinske komedije Za živo mejo, vesterna Bandidas, drame Hard Candy in animirane komedije Huda mravljica.