Poznate šalo o zaljubljenih kavbojih? Foto: Kolosej
Poznate šalo o zaljubljenih kavbojih? Foto: Kolosej

V treh mesecih je film Anga Leeja tako navdušil ameriško javnost, da se o njem govori praktično na vsakem koraku. Izogniti se mu nočejo ali ne moreje niti televizijski voditelji, ki si o njem zmišljujejo šale, na račun filma pa snemajo tudi risanke in tiskajo plakate.

Fraza iz filma Želim si, da bi vedel, kako se ti odreči (I wish I knew how to quit you) je postala najbolj priljubljen stavek v ZDA med prepirljivimi zaljubljenci. In čeprav se vsi pogovarjajo o filmu ali se šalijo na račun homoseksualnih kavbojev, si ga večina ljudi sploh še ni ogledala. Film je v kinematografih od začetka predvajanja prislužil "komaj" 72 milijonov dolarjev, zaradi česar si (vsaj po dobičkonosnosti) nikakor ni prislužil naziva velika hollywoodska uspešnica.

O filmu se Američani toliko pogovarjajo predvsem zato, ker je na glavo postavil vesterne iz 50. in 60. let 20. stoletja, ko so bili kavboji prikazani kot odločni, neranljivi, močni možje. Prav zaradi prikaza ljubezenskega razmerja med dvema kavbojema je film tudi pogosta tarča komikov. Priljubljenost filma dokazuje tudi nedavna prodaja majic, ki sta ju Jake Gyllehaal in Heath Ledger nosila v filmu. Neki borec za pravice homoseksualcev ju je kupil za 100.000 dolarjev in ob tem dejal, da so predmeti, povezani z Goro Brokeback, v tem trenutku enakega pomena, kot so bili čeveljci, ki jih je Judy Garland nosila v Čarovniku iz Oza, v tistem času.