Ritchiejevi hitrogovoreči sleparji so postali junaki novega žanra, 'črne farse'. Foto:
Ritchiejevi hitrogovoreči sleparji so postali junaki novega žanra, 'črne farse'. Foto:
Guy Ritchie in Madonna
Guy Ritchie je v zadnjem času bolj kot po svojih filmih znan kot 'gospod Madonna'. Novice o njuni skorajšnji ločitvi se pojavijo vsakih par mesecev, a se vsakič izkažejo za neresnične. Foto: EPA

Guy Ritchie, režiser črnih komedij Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) in Pljuni in jo stisni (Snatch) pod okriljem studija Warner Bros. v Londonu že snema svoj osmi film. RocknRolla je po njegovih besedah "socialna drama z veliko mero humorja", raper Ludacris, ki ima v filmu manjšo vlogo, pa je za MTV povedal, da se komedija sicer res drži značilnih "ritciejevskih" tem in tehnike, da pa bo boljša od svojih dveh žanrskih predhodnic (Ludacris je film opisal kot 'gangsta').

Za kaj bo torej šlo?
Glavni junak Lenny Cole (Tom Wilkinson) bogatim Rusom pomaga kupiti posestvo v Veliki Britaniji; z njegovim posredovanjem so tako zadovoljni, da mu podarijo dragoceno sliko - ki pa seveda kmalu izgine. Pojavi se pri Johnnyju Staru (Ludacrisu), rock zvezdniku, ki v javnosti velja za mrtvega. Sledi visokoadrenalinski lov zlikovcev na zlikovce.

Pridigar Guy?
Ritchie skuša podati podobo "novega Londona", mesta, ki je na mestu stare prestolnice zraslo v zadnjih dvajsetih letih. "Tuj denar in tuje gospodarstvo iz Londona delata novi New York; Rusi množično kupujejo nepremičnine; vse skupaj postaja talilni lonec. Ti miljarderji ne poslujejo na ustaljen način, ampak preprosto podvojijo najvišjo ponudbo." V tem se bo RocknRolla tudi razlikoval od Ritchiejevih prejšnjih filmov. "Skušam podati nekakšen komentar družbe. Brez pridiganja, z veliko humorja, ampak vseeno komentar."

A. J.