Hanna Schygulla - nagrada za življenjsko delo ni pomenila konca igralske kariere. Foto: EPA
Hanna Schygulla - nagrada za življenjsko delo ni pomenila konca igralske kariere. Foto: EPA
Hanna Schygulla
Hanna Schygulla v zadnjih letih pogosteje kot v filmih nastopa na gledališkem odru. Foto: EPA

Igralka Hanna Schygulla, ki je nastopila v kar 23 Fassbinderjevih filmih, bo nastopila v novem filmu enega najobetavnejših nemških režiserjev Fatiha Akina. Igralka poljskega rodu se je priključila ekipi filma Auf der anderer Seite (Na drugi strani), ki bo pripovedoval o pol ducata ljudi, katerih življenja poveže naključje.



Preroška napoved svoje vrnitve
Zlobni jeziki lahko sicer natolcujejo, da Akin Schygulli, katere zvezda je že nekoliko obledela, nikoli ne bi namenil vloge, če ne bi igralka prejema nagrade za življenjsko delo na lanskem filmskem festivalu v Hessnu pospremila z besedami, da si želi, da je ljudje še ne bi pozabili in da bi ji režiserji kmalu namenili kakšno novo vlogo. Pa vendar. Ni toliko pomembno to, kaj je spodbudilo sodelovanje Akina in Schygulle, kot to, da pomeni projekt Auf der anderen Seite združitev igralke, ki je zaznamovala delo enega največjih nemških režiserjev, ter režiserja, ki ga skupaj s Tomom Tykwerjem označujejo za največji up nemškega filma.

Rajši za mikrofonom kot pred kamero
Za Hanno Schygullo je režiser Marco Ferrari nekoč dejal, da je na njenem obrazu zarisan izraz neskončnosti. A na žalost je ta neskončnost kar nekako izginila s filmskih platen. Schygulla se je namreč po letu 1990 posvetila glasbeni karieri, predvsem prepevanju šansonov. Ljubezen do te značilno francoske glasbene zvrsti pa je podkrepila tudi s preselitvijo v Pariz, kjer živi že od leta 1981. Akin je namreč za film Gegen die Wand (Z glavo ob zid) prejel berlinskega zlatega medveda in evropsko filmsko nagrado za najboljši film.