V Hobitu bo iz svoje vlažne jame pogledal tudi Golum, shizofreni antijunak iz Gospodarja prstanov. Foto:
V Hobitu bo iz svoje vlažne jame pogledal tudi Golum, shizofreni antijunak iz Gospodarja prstanov. Foto:
hobit
Leta 1937 prvič izdani Tolkienov Hobit na potovanju skozi nevarnosti Srednjega sveta spremlja hobita Bilba in prijatelje. Foto: EPA

Petsto milijonov ameriških dolarjev vredni projekt se je spopadal s finančnimi težavami, ki sta jih Warner Bros in MGM zdaj razrešila, zato je snemanje Tolkienove fantazijske zgodbe končno le dobilo zeleno luč. Potovanje hobita Bilba po Srednjem svetu bo posneto v dveh delih in v 3D-snemalni tehniki, režiserski stolček pa bo po junijski odpovedi Guillerma del Tora spet zasedel Peter Jackson. Datuma izida obeh filmov za zdaj še nista znana, še poroča BBC.

Zatopitev v območje domišljije in lepote
"Raziskovanje Tolkienovega Srednjega sveta je veliko več kot običajna izkušnja snemanja filma. Gre za zatopitev v posebno območje domišljije, lepote in drame. Veselimo se, da bomo v družbi Bilba in Gandalfa ponovno obiskali ta osupljivi svet," je ob potrditvi začetka snemanja Hobita povedal novi stari režiser Peter Jackson. Trilogija Gospodar prstanov je pod njegovo taktirko prinesla 3 milijarde dolarjev zaslužka, njen zadnji del Kraljeva vrnitev pa je na podelitvi oskarjev leta 2003 zmagal v vseh 11 kategorijah, v katerih je bil nominiran.

Poleg finančnih težav so imeli producenti Hobita težave tudi z igralskimi sindikati, kar je sprožilo ugibanja, ali bodo Hobita sploh snemali na Novi Zelandiji, ki je omogočala »naravno scenografijo« vsem trem delom Gospodarja prstanov. Tokrat bo glavno vlogo hobita Bilba prevzel angleški igralec Martin Freeman (glavni junak angleške različice TV-serije Pisarna in Arthur Dent iz filmske priredbe Štoparskega vodnika po galaksiji), Gandalf pa bo ponovno Ian McKellen, ki je dobrega čarovnika igral že v trilogiji.
Bilbo v družbi "starih znancev"
Tolkienova knjiga Hobit, po kateri bosta oba dela filma posneta, je bila prvič objavljena leta 1937 in se dogaja v istih fantazijskih deželah kot Gospodar prstanov. Tokrat je v glavni vlogi hobit Bilbo, Frodov sorodnik, ki se med vilinci, orli in številnimi pravljičnimi bitji poda proti zmajevemu brlogu, kjer ga čaka dragocen zaklad. Na poti sreča tudi nekatere filmske »stare znance« iz Gospodarja prstanov, med drugimi sluzastega Goluma in modrega polvilinca Elronda.