Prva noč festivala je pripadla Keiri Knightley in Evi Mendes, ki sta skozi stranska vrata vstopili na premiero svojega novega filma Last Night. Foto: EPA
Prva noč festivala je pripadla Keiri Knightley in Evi Mendes, ki sta skozi stranska vrata vstopili na premiero svojega novega filma Last Night. Foto: EPA
Rim
Rdečo preprogo rimskega festivala so zaprli italijanski igralci, režiserji in scenaristi, ki protestorajo proti nenehnemu vladnemu krčenju denarja, namenjenemu filmu. Foto: EPA

Italijanski igralci, režiserji in scenaristi so se zbrali ob rdeči preprogi, glavni zvezdniki odprtja, pa so morali zato nič kaj pompozno vstopiti v Avditorij Parco Della Musica skozi stranski vhod.

Največ objektivov sta pritegnili Keira Knightley in Eva Mendes, ki v italijanski predstavljata nov film film Last Night (Zadnja noč), projekcija tega pa se je zaradi protestov začela s skoraj dveurno zamudo. A med ekipo otvoritvenega filma očitno ni bilo slave volje, saj je razumevanje in podporo protestnikom izrazila tudi režiserka filma Massy Tadjedin, ki pravi, da razume njihove zahteve. "Z veseljem se odrečemo rdeči preprogi in vas podpremo," je povedala režiserka.
Zgodba, ki jo vsak dobro pozna
Last Night pripoveduje vsem poznano zgodbo o težavah in skušnjavah, ki nastopijo v razmerjih. Keira Knightley igra žensko, ki jo popade ljubosumje, ko spozna moževo prijateljico - Evo Mendes. Nekega dne sreča nekdanjega fanta in se - kot njen mož - znajde pred dilemo predajanja nezvestobi. "Mislim, da se lahko v tej zgodbi prepozna vsakdo," meni igralka, ki je v Londonu nedolgo nazaj premierno predstavila tudi film, posnet po knjižni uspešnici Ne zapusti me nikdar.
"Mislim, da smo vsi že kdaj bili vsaj eden izmed likov v filmu, če ne kar vsi štirje," še dodaja. "V večini filmov imamo pozitivne in negativne osebe. Kar pa mi je bilo všeč pri tem scenariju, je, da ne zavzema nekega izrazitega stališča in ne sklepa nobenih zaključkov."
V filmu nastopa tudi nedolgo nazaj odkrit obraz, ki je zaslovel z Avatarjem, Sam Worthington, in francoski igralec Guillaume Canet, ki se ga dobro spomnimo iz Obale. Organizatorji v programu so med drugim opozorili na predelano različico filmske klasike La Dolce Vita, projekcije katere naj bi se udeležil tudi ameriški režiser, mojster mafijskih filmov, Martin Scorsese.