V pogovoru z novinarji je igralec spregovoril tudi o izraelskih napadih na Gazo, o katerih je dejal, da so nesprejemljivi, za izraelsko vlado pa, da izvaja zločine proti človeštvu.

Javier Bardem, ki je v San Sebastianu slavil pred 30 leti, je tokrat prejel festivalsko nagrado za življenjske dosežke. Foto: EPA
Javier Bardem, ki je v San Sebastianu slavil pred 30 leti, je tokrat prejel festivalsko nagrado za življenjske dosežke. Foto: EPA

"Kar se dogaja v Gazi, je povsem nesprejemljivo, grozljivo, to je razčlovečenje. Menim, da je trenutna izraelska vlada najbolj skrajna, kar jih je Izrael kdaj imel," je igralec po poročanju portala Deadline odgovoril na novinarsko vprašanje glede Izraela. "Vsekakor kruti, strašni in zavržni napadi 7. oktobra ne opravičujejo množične kazni, ki jo prestajajo Palestinci," je dodal.

Meni, da bi morale države, kot so ZDA, Nemčija in Združeno kraljestvo, premisliti o svoji brezpogojni podpori, ko gre za vprašanje zločinov. Ne bi smeli dopustiti, da ostaja izraelska vlada glede delovanja v Gazi in na Zahodnem bregu nekaznovana. "Onemogočati dostavo hrane, vode, zdravil in elektrike, kot pravi Unicef, je vojna proti otrokom in travma se bo nadaljevala še generacije."

Eden najbolj cenjenih igralcev, ki je ustvaril nepozabne vloge v filmih, kot sta Ni prostora za starce in Čudovito, v zadnjem obdobju pa si ga bodo zapomnili predvsem gledalci znanstvenofantastične sage Dune, pravi, da se zaveda, da ne bo ničesar spremenil, ampak kljub temu meni, da imamo kot družba "moralno dolžnost obsoditi tisto, kar se nam zdi krivično".

Javier Bardem z oboževalci v San Sebastianu. Foto: EPA
Javier Bardem z oboževalci v San Sebastianu. Foto: EPA

Naj Mednarodno kazensko sodišče sodi Netanjahuju
Ob tem je dodal, da izraelska skrajno desna vlada ne predstavlja vse judovske skupnosti ali izraelske družbe. "Naša dolžnost je, da smo zmožni opaziti in obsoditi situacije, za katere menimo, da so nesprejemljive, in Mednarodno kazensko sodišče, ZN-ov sodni organ, pozvati, da to obsodi in sodi odgovornim. V tem primeru Netanjahuju. Brezpogojna podpora pa samo daje krila takšni zlorabi mednarodnega prava." Bardemovi izjavi je v dvorani sledil bučen aplavz novinarjev.

Igralec bi moral že lani prejeti festivalsko nagrado donostia za življenjske dosežke, vendar se dogodka zaradi stavke v Hollywoodu ni mogel udeležiti. Na tokratni podelitvi nagrade se je zahvalil ženi, igralki Penelope Cruz, "ki je tako čudovit človek". Nagrado je posvetil materi, ki je bila prav tako prisotna na podelitvi, in se zahvalil tudi bratu Carlosu in sestri Monici, ki sta zanj skrbela, ko je morala mati delati 24 ur na dan. Spomnil je, da je pred 30 leti osvojil nagrado festivala San Sebastian, kar je bil trenutek, ki je zaznamoval začetek "velikega prijateljstva".
Poleg Bardema sta donostio letos prejela še oskarjevka Cate Blanchett in španski cineast Pedro Almodovar. Mednarodni filmski festival poteka v mestu na severu Španije 72. in bo trajal do 28. septembra. Poleg festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu velja za enega od najpomembnejših filmskih festivalov na svetu. V uradnem izboru festivala je 22 filmov, od tega 17 v glavnem tekmovalnem programu.

Letošnji žiriji predseduje lanska dobitnica zlate školjke, režiserka Jaione Camborda, ki je to nagrado prejela kot prva španska filmska ustvarjalka. V žiriji pa so tudi argentinska pisateljica in novinarka Leila Guerriero, ameriški igralec in režiser Fran Kranz, grški režiser Hristos Niku, francoska producentka Carole Scotta ter avstrijski režiser Ulrich Seidl.

Program med drugim prinaša težko pričakovani remake erotične klasike Emmanuelle v režiji Audrey Diwan. Poleg francoske igralke Noemie Merlant v novi filmski priredbi istoimenskega romana E. Arsan med drugim nastopata britanska igralka Naomi Watts in angleški igralec Jamie Campbell Bower. Festival se bo končal z britanskim filmom We Live in Time Johna Crowleyja.

Nagrado donostia je letos prejela tudi Cate Blanchett. Foto: EPA
Nagrado donostia je letos prejela tudi Cate Blanchett. Foto: EPA

Poleg mednarodno uspešnih filmskih ustvarjalcev, kot so Costa-Gavras, Kijoši Kurosava in François Ozon, se za zlato školjko potegujejo tudi španska režiserka Iciar Bollain z dramo Soy Nevenka, ki pripoveduje zgodbo o mestni svetnici Nevenki Fernandez, ki je leta 2000 kot prva ženska v Španiji uspešno tožila politika zaradi spolnega nadlegovanja. V uradnem festivalskem izboru je tudi oskarjevski nominiranec Joshua Oppenheimer s postapokaliptičnim muzikalom The End. V glavni vlogi je poleg Stephena Grahama in Georgea MacKaya zaigrala tudi Tilda Swinton.

V uradnem programu je tudi triler Konklave Edwarda Bergerja o izbiri papeža, ki bo s tem doživel evropsko premiero. V filmu med drugim igrajo Ralph Fiennes, Stanley Tucci, John Lithgow in Isabella Rossellini.

Nemško-avstrijski režiser Edward Berger se v tekmovalnem programu predstavlja s trilerjem Konklave. V filmu o izbiri papeža igra med drugimi Ralph Fiennes. Foto: IMDb
Nemško-avstrijski režiser Edward Berger se v tekmovalnem programu predstavlja s trilerjem Konklave. V filmu o izbiri papeža igra med drugimi Ralph Fiennes. Foto: IMDb

Svetovno premiero bo dočakal tudi film Modi – Three days on the Wing of Madness, ki ga je režiral Johnny Depp. Film o italijanskem umetniku Amedeu Modiglianiju (1884–1920) bodo sicer predvajali zunaj konkurence. V tekmi za glavno festivalsko nagrado je tudi dokumentarni film Alberta Serre o bikoborbi Tardes de soledad. Gia Coppola se predstavlja z dramo The Last Showgirl. Poleg zvezdnice serije Obalna straža Pamele Anderson so v filmu o starajoči se igralki zaigrali tudi oskarjevka Jamie Lee Curtis ter Dave Bautista in Kiernan Shipka.

V San Sebastianu je zastopan tudi Giin dedek, kultni režiser Francis Ford Coppola, s svojim najnovejšim delom Megalopolis, ki se bo potegoval za nagrado občinstva. Toda tako kot njegova vnukinja v glavnem tekmovalnem programu se tudi njegova znanstvenofantastična epopeja sooča s precejšno konkurenco. Za nagrado občinstva v vrednosti 50.000 evrov se skupno poteguje 14 filmov.

Pamela Anderson v The Last Showgirl Gie Coppole. Foto: IMDb
Pamela Anderson v The Last Showgirl Gie Coppole. Foto: IMDb

San Sebastian poseben del programa posveča novim smernicam in mladim filmskim ustvarjalcem s sekcijo kratkih filmov Nest in nagrado za nove režiserje v vrednosti 50.000 evrov. S sekcijama Made in Spain in Horizontes Latinos pa je San Sebastian tudi najpomembnejši filmski festival v špansko govorečem svetu s približno 500 milijoni potrošniki in okno v latinskoameriško kinematografijo.