Odločitev za Matta Damona v glavni vlogi se je izkazala za tako kontroverzno, da mora režiser svojo izbiro javno braniti. Foto: AP
Odločitev za Matta Damona v glavni vlogi se je izkazala za tako kontroverzno, da mora režiser svojo izbiro javno braniti. Foto: AP
Žang Jimov se brani, da je zvezdnikov filma pet in da so štirje izmed njih Kitajci - pa vendar na prvem uradnem plakatu vidimo le enega, ki to ni. Foto: IMDb
Dr. Strange
Marsikoga je zmotilo, da so v prihajajočem filmu Doctor Strange lik Starodavnega (The Ancient One), ki je v stripu tibetanski menih, v Marvelovi ekranizaciji zaupali Tildi Swinton. Scenarist Dr. Strangea C. Robert Cargill je sicer namignil, da se je sprememba v povezavi s Starodavno zgodila, ker se producenti preprosto niso hoteli zameriti potencialno ogromnemu kitajskemu trgu. "Prihaja iz Tibeta; če torej omeniš, da je Tibet dejansko samostojen del sveta in da on prihaja od tam, tvegaš, da se boš zameril milijardi ljudi, ki mislijo, da je to nakladanje, in tvegaš, da kitajske oblasti sklenejo: 'Hej, ali veste, kaj je eno največjih filmskih občinstev na svetu? No, ne bomo mu pokazali vašega filma, ker ste sklenili zajadrati v politiko.'" Foto: IMDb

Veliki kitajski režiser, ki ga gotovo poznate vsaj po filmih Heroj in Hiša letečih bodal, je javno načel vprašanje poplave negativnih odzivov na prvi napovednik za film The Great Wall. "V določenih pogledih je Kitajski zid diametralno nasprotje tega, kar mu očitajo," je poudaril za Entertainment Weekly. "Prvič v zgodovini velikopotezno, za svetovno občinstvo nastaja blockbuster, globoko zakoreninjen v kitajski kulturi in z največjo kitajsko igralsko zasedbo, kar se jih je kdaj zbralo. To je po mojem mnenju trend, ki bi mu naša industrija morala slediti."

Še en mit o belem rešitelju?
V visokoproračunskem spektaklu, ki v kinematografe prihaja februarja 2017, Matt Damon igra vojaka, ki se v stari Kitajski bori proti zlobnim nakazam. Igralka Constance Wu, zvezda humoristične nanizanke Fresh Off the Boat, je ena izmed številnih ljudi, ki jih je taka premisa zmotila; tvitnila je, da film samo še krepi "rasistični mit, po katerem lahko samo bel moški reši svet". "Ne potrebujemo reševanja. Všeč so nam naša rasa, naša kultura, naše vrline in naše lastne zgodbe."

Precej zgovoren je, roko na srce, tudi prvi uradni plakat za film. Bolj ali manj celoten prizor zapolni zvezdnikov potni obraz, za njim pa je Kitajski zid, na katerem poteka bitka. "Gradili so ga 1.700 let, dolg je 5.550 milj," se glasi slogan pod prizorom. "Pred čim so se skušali ograditi?" MATT DAMON je implicirani odgovor, izpisan na dnu plakata.

Jimov bi zdaj rad poudaril, da njegov film ne skuša pisati zgodovine na novo in da Damonov lik niti slučajno ni zastavljen kot "rešitelj" Kitajske. "Naš film ni zgodba o gradnji Kitajskega zidu in Matt Damon nima vloge, ki bi bila originalno napisana za kitajskega igralca. Prihod njegovega lika v zgodbo je pomemben del zapleta. V filmu je pet večjih junakov in on je eden izmed njih - preostali štirje so vsi Kitajci."

Režiser zagotavlja še, da "nikoli ne bi sprejel igralske zasedbe, ki ne bi bila zvesta njegovi umetniški viziji".


Kitajski zid
je ameriško-kitajska koprodukcija s proračunom, ki se giblje v okolici 140 milijonov dolarjev in bo tako najdražji kitajski film vseh časov. Še pred februarsko premiero v Ameriki in Evropi ga bodo decembra lahko videla kitajska občinstva.

Ker kitajski gledalci iz leta v leto pomenijo večji delež skupnega zaslužka filma, je tovrstno sodelovanje seveda znanilec prihodnosti: Hollywood ima razlog, da začne snemati filme, ki bodo neposredno nagovarjali drugi največji trg na svetu. V zadnjih letih smo v ameriških filmih videli že več ne-tako-zelo-diskretno plasiranih kitajskih lokacij in igralcev v stranskih vlogah. (V tretji del Iron Mana je studio celo vstavil dodatne štiri minute, ki so jih predvajali samo na Kitajskem; med drugim so v te dodatne prizore stlačili promocijo za priljubljeno brezalkoholno pijačo.)

The Great Wall seveda ni edini film v zadnjem času, kriv očitnega "beljenja" svojih likov: prav tako sta se še pred premiero na udaru znašla na primer projekta Doctor Strange (s Tildo Swinton v vlogi, ki je v stripu napisana za tibetanskega meniha) in pa filmska adaptacija japonskega animeja Ghost in the Shell (s Scarlett Johansson v glavni vlogi).