Natalie Wood, sicer rojena Natalia Zacharenko (njeni starši so bili ruski priseljenci), je zaslovela kot neznosno ljubka otroška igralka – svet jo je opazil v Čudežu na 34. ulici (1947) in še kot otrok je nastopila v več kot dvajsetih filmih (celo Orson Welles, s katerim sta igrala v Tomorrow is Forever, je izjavil, da je
Natalie Wood, sicer rojena Natalia Zacharenko (njeni starši so bili ruski priseljenci), je zaslovela kot neznosno ljubka otroška igralka – svet jo je opazil v Čudežu na 34. ulici (1947) in še kot otrok je nastopila v več kot dvajsetih filmih (celo Orson Welles, s katerim sta igrala v Tomorrow is Forever, je izjavil, da je "bila tako dobra, da je bilo kar srhljivo"). Prehod med "odrasle" igralce ji je uspel z (danes kultno) zgodbo o najstniškem uporništvu – gre seveda za Upornika brez razloga, v katerem je nastopila z Jamesom Deanom. Še preden je končala srednjo šolo, je nastopila v vesternu Johna Forda The Searchers. Foto: AP
Leta 1996 je Kirk Douglas častnega oskarja za življenjsko delo dobil kot
Leta 1996 je Kirk Douglas častnega oskarja za življenjsko delo dobil kot "kreativna in moralna avtoriteta v filmski skupnosti". Foto: AP

Dogodke poletja 1955 v svoji novi knjigi Little Sister, ki bo izšla 9. novembra, popiše Lana Wood, sestra pokojne igralke. Tiskovna agencija AP, ki je še pred uradnim izidom dobila vpogled v odlomke iz knjige, povzema, da je do incidenta prišlo v času, ko je Natalie snemala vestern Iskalci (The Searchers, 1956).

Lana Wood se spominja, da je njuna mama Maria Zacharenko uredila srečanje med Natalie in Kirkom Douglasom v slovitem hotelu Chateau Marmont. Upala je namreč, da bo zvezdnik lahko njeni hčerki pomagal odpreti kaka vrata v Hollywoodu. 30-letni Douglas, ki je takrat že imel za seboj nastope v Spartaku, Mestu iluzij (The Bad and the Beautiful) in Obračunu pri O.K. Koralu, je bil v tistem trenutku eden največjih zvezdnikov v Hollywoodu.

"Zdelo se je, da je minilo kar dolgo časa, preden je Natalie zlezla nazaj v avto; zbudila me je s tem, da je zaloputnila vrata," piše Lana Wood, ki je bila takrat stara osem let. "Videti je bila obupno. Bila je razmršena in zelo razburjena, z mamo sta začeli zelo intenzivno šepetati. Nisem ju dobro slišala ali razumela, kaj govorita. Moji sestri se je očitno zgodilo nekaj hudega, ampak kar koli je že bilo, sem bila očitno premlada, da bi mi povedali kaj več."

Natalie in njena mama sta se na koncu zedinili, da bi imela mladenka verjetno uničeno kariero, če bi Kirka Duglasa javno obtožila napada.

Lana piše, da ji starejša sestra še dolga leta ni povedala ničesar več o incidentu – pa še potem ji je razkrila samo, da je bila poklicana v Douglasovo hotelsko sobo, kjer "mi je prizadel bolečino, Lana". In še: "Bilo je kot zunajtelesna izkušnja. Groza me je bilo, zmedena sem bila."

Javna skrivnost?
Kirk Douglas je umrl februarja lani, pri 103 letih. Govorice o domnevnem napadu so bile že pred tem tako razširjene, da je bilo na dan igralčeve smrti na Twitterju trend tudi ime Natalie Wood.

Sestri Natalie in Lana Wood. Foto: AP
Sestri Natalie in Lana Wood. Foto: AP

Douglasov sin, igralec Michael Douglas, je za agencijo AP novo razkritje komentiral samo z besedami: "Naj oba počivata v miru."

Natalie Wood je v skrivnostnih okoliščinah umrla leta 1981; takrat 43-letna ameriška ljubljenka je med izletom s čolnom izginila v Tihem oceanu, nedaleč od obale otoka Catalina. Čeprav je mrtvaški oglednik takrat presodil, da je šlo za nesrečo, šerif pa primer razglasil za dokončan, se govorice, da se nekateri deli zgodbe preprosto "ne ujemajo", nikoli niso povsem polegle. Leta 2012 je policija razlog smrti spremenila v "utopitev in drugi nedoločeni vzroki".

Prav Lana Wood je večkrat poudarila, da je prepričana, da se je pred nesrečo na krovu dogajal oster prepir med Natalie in njenim možem, igralcem Robertom Wagnerjem. Podobno je trdil kapitan ladje, ki je prepričan, da je Wagner zavlačeval z iskanjem izginule, kar jo je morda stalo življenja (o tem je sicer napisal tudi knjigo). Policija je Wagnerja še leta 2018 preiskovala v zvezi s primerom.

Zakaj spregovoriti zdaj?
Lana Wood pravi, da se je od tistih časov, ko je družina sklenila zgodbo pokopati, spremenilo dovolj, da je zdaj lahko iskrena. "Ker ni treba nikogar več ščititi, upam, da mi bo odpustila, da sem končno prelomila besedo," piše.

V svoji avtobiografiji The Ragman’s Son je tudi Kirk Douglas bežno omenil Natalie Wood. Spominjal se je, kako je nekega večera v svojem avtomobilu čakal pri rdeči luči. Vrata avtomobila pred njim so se odprla in k njemu je pritekla "luškana punčka v jakni iz semiša". "'Oh, gospod Douglas, bi se mi prosim podpisali na jakno?', je rekla. Ko sem ji ustregel, je iz avtomobila stopila še voznica. Predstavila jo je: 'To je moja hčerka. Tudi ona nastopa v filmih. Ime ji je Natalie Wood.' Takrat sem prvič spoznal Natalie. Potem sem jo videl še večkrat, dokler ni umrla v tisti kruti nesreči."