Hvangu Šjaomingu očitajo, da v svoji vlogi preprosto prevečkrat poseže po cigareti. Foto:
Hvangu Šjaomingu očitajo, da v svoji vlogi preprosto prevečkrat poseže po cigareti. Foto:

Poziv je posledica pritoževanja javnosti nad neomejenim kajenjem v priljubljenih televizijskih serijah. Kitajsko občinstvo trenutno osvaja televizijska serija New Shanghai Bund, predelava hongkonške nadaljevanke iz 80. let. Pripoveduje o gangsterjih v 30. letih, glavni lik serije Čov Junfata pa je postal med tamkajšnjimi gledalci pravi zvezdnik. Na igralca Hvanga Šjaominga, ki danes nastopa v Čovovi vlogi, letijo vse glasnejše kritike zaradi njegovega neprestanega kajenja.

Prevelik vpliv na mladino?
Kitajski državni urad za radio, film in televizijo je tako zaprosil televizijo in filmske studie, da se izognejo prizorom kajenja, ne bo pa zahtevala popolne prepovedi, saj za kaj takega nima zakonske podlage. Ustvarjalci serije New Shanghai Bund so že odstranili nekaj prizorov z gangsterji, ki verižno kadijo.

Razloga za vse glasnejša nasprotovanja javnosti je zlasti strah, da bo serija spodbudila mladino h kajenju. Na Kitajskem naj bi bilo približno 350 milijonov kadilcev, vsako leto pa v tej azijski državi zaradi posledic kajenja umre milijon ljudi.