Krasni novi svet je Huxley napisal leta 1932, dogajanje pa postavil v (zdaj že malo manj oddaljeno) leto 2540. Foto:
Krasni novi svet je Huxley napisal leta 1932, dogajanje pa postavil v (zdaj že malo manj oddaljeno) leto 2540. Foto:
Svet Krasnega novega sveta je nekakšna ironična antiutopija: človeštvo nima skrbi, vsi so zdravi in opremljeni z najnovejšo tehnologijo. Revščino in vojne so izkoreninili, s pomočjo subvencioniranih 'pripomočkov' pa so tudi vsi srečni. Toda za kakšno ceno?
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio se je v mladih letih menda neštetokrat igral na vrtu Huxleyeve družine. Foto: Reuters

Amerika je letos priča nekakšni "huxleyevski renesansi": pripravljajo se nove izdaje njegovih romanov, nekaj kalifornijskih knjižnic se bori za lastništvo njegovih neobjavljenih rokopisov, pisateljev dom v hribih nad Los Angelesom pa bodo najverjetneje spremenili v zbirališče pisateljev. Huxley, sicer skozi in skozi Britanec, se je v ZDA preselil leta 1937, češ da stalna svetloba koristi njegovemu pešajočemu vidu. Pet let pred tem je izdal svoje najslavnejše delo, danes kultni roman Krasni novi svet, protiutopično sliko nekega prihodnjega Londona, v katerem je spolnost dosegljiva na vsakem koraku, ljubezen pa prepovedana.

Oaza na Mullholland Drivu
Hollywood je pisatelja zaposlil s pisanjem filmskih adaptacij literarnih klasik, kakršni sta bili Prevzetnost in pristranost ter Jane Eyre. Njegov dom na Mulholland Drivu je postal zbirališče uglednih intelektualcev tistega časa, vse od astronoma Edwina Hubbla do psihologa Timothyja Learya, glasnega zagovornika uporabe LSD-ja; halucinogeno drogo je pred smrtjo jemal tudi sam od raka izčrpani Huxley.

Do svoje smrti decembra lani je Huxleyeva vdova Laura njun dom vodila kot nekakšno "hišo odprtih vrat"; med drugim se je spoprijateljila z Georgem DiCapriem, očetom slavnega igralca. "Laura si je vedno želela, da bi po Hrabrem novem svetu nastal film, a včasih nismo poznali tehnologije, da bi lahko posneli kaj zares prepričljivega. Futuristični prizori iz romana so se večini studiev zdeli pretrd oreh. In seveda je bil tu še družinski spor," se spominja DiCaprio starejši.

Začne in konča se pri denarju
Kot se rado zgodi v velikih družinah, je šlo za oporoko: Huxley je 80 odstotkov vsega prihodnjega zaslužka od avtorskih pravic zapustil Lauri, 20 odstotkov pa sinu iz prvega zakona (oziroma po njegovi smrti njegovima otrokoma). Ker sta bila nad to odločitvijo "razočarana", sta dediča v preteklosti vedno znova uveljavljala svojo pravico, to je preprečiti kakršen koli filmski projekt v zvezi z opusom svojega dedka. No, zdaj sta si mlada Huxleya izposlovala novo pogodbo, po kateri se v zameno za javnosti neznano (a verjetno mastno) vsoto v prihodnosti ekranizaciji Hrabrega novega sveta ne bosta več upirala.

Leonardo ostaja Ridleyeva muza
Verjetno bo prav Leonardo DiCaprio tisti, ki bo dobil vlogo Johna Savaga, moža, ki sicer živi "naravno" življenje v rezervatu, medtem ko klonirane brezimene množice okoli njega v šahu drži koktajl drog, zastonj spolnosti in filmov za vid, otip in voh. Za režijo se je po besedah Georgea DiCapria že javil Ridley Scott, ki je z Leonardom pravkar končal snemanje filma Body of Lies. Prvi osnutek scenarija bo končan prihodnji teden.

Ana Jurc