"Umetnica sem in moj medij je film," o sebi pravi Kristen Stewart. Foto: EPA
Pri nas bomo v kratkem videli Oblake nad Sils Mario režiserja Olivierja Assayasa, v katerih Kristen nastopi ob Juliette Binoche.
Somrak
Po megalomanskem uspehu sage Somrak in razhodu z Robertom Pattinsonom se je igralka posvečala predvsem indiedramam. Foto: EPA

V zadnjih štirih letih je nastopila v desetih filmih, zdaj Kristen Stewart hoče odmor; v tem času se bo posvetila drugačnemu umetniškemu udejstvovanju, je povedala v intervjuju za USA Today.

"Vzela si bom nekaj prostega časa, ker neprekinjeno delam že dve leti," je izjavila. "Umetnica sem in film je moj medij. Ker sem začela tako mlada, se vedno počutim nezadostno in preplašeno, ko premišljujem o drugih oblikah umetnosti, s katerimi bi se rada ukvarjala. Tako zelo veliko časa samo zase si bom vzela."

"V Los Angelesu bom kupila prostor, ki bo stanovanje in atelje, ter tam počela kaj s svojimi rokami," je še povedala 24-letnica. "Dobesedno pred nekaj tedni sem prišla do te odločitve. Posnela bom kratek film. Počela bom cel kup stvari. Ne vem, ali jih bom javno pokazala. Ampak ne bom pa jih ljubosumno varovala samo zase. Ves čas pišem."

"Supersrečna"
Igralka si po lastnih besedah torej brez kakršnih koli pomislekov jemlje odmor od industrije, ki ji je med majem 2011 in majem 2012 - na vrhuncu norije okrog Somraka - izplačala slabih 35 milijonov dolarjev. "Nimam zadržkov pred ničimer, kar je super," pravi. "Vsem svojim umetniškim interesom se lahko v celoti posvetim. Supersrečna, sproščena in motivirana sem."

Videli jo bomo tudi na Liffu
Sicer bo minilo še kar nekaj časa, preden bomo lahko zares začutili igralkin umik: trenutno ima namreč še kar nekaj filmov, ki niti še niso prišli v kinematografe. V Torontu so kritiki pohvalili njeno igro v Still Alice, v Cannesu pa se je predstavila z dramo Oblaki nad Sils Mario, ki jo bomo v novembru lahko videli na ljubljanskem Liffu. Nastopila je tudi v indiekomediji Anesthesia režiserja in igralca Tima Blaka Nelsona, ob Nicholasu Houltu v znanstvenofantastični romantični drami Equals, prav tako pa je že končala snemanje akcijske komedije American Ultra z Jessejem Eisenbergom.

Igralci, ki so imeli dovolj
Kristen seveda ni prva igralka, ki je kdaj ugotovila, da potrebuje oddih od Hollywooda. Harvey Weinstein je nekoč razkril anekdoto, po kateri je Daniela Day-Lewisa pod pretvezo (ter s pomočjo Martina Scorseseja in Leonarda DiCapria) zvabil iz Firenc, kjer je delal kot čevljar, da so ga prepričali, da je sprejel vlogo Billa Mesarja v Tolpah New Yorka (2002).

Bolj javno dokumentiran je bil Joaquin Phoenix, ko je leta 2008 razglasil, da ni več igralec, pač pa nerazločno momljajoč, bradat raper. Pozneje se je izkazalo, da je bilo vse skupaj samo pretveza za snemanje lažnega dokumentarca I’m Still Here.

"Če bom sploh še igral, bo to zaradi Marvelove pogodbe, sicer bom režiral," je marca izjavil Chris Evans, ki je tako namignil, da bo, ko bo čez nekaj let izpolnil svojo pogodbo šestih filmov s Kapitanom Ameriko, zamenjal okolje. "Ne predstavljam si, da bi se z igro ukvarjal zunaj tega, k čemur me obvezuje pogodba." Septembra je na festivalu v Torontu že predstavil svoj režijski prvenec Before We Go, ki pa je bil sprejet z mešanimi odzivi.