The Undefeated, politični dokumentarec o Sarah Palin, so kritiki ocenili negativno, režiser Bannon pa je zadovoljen z dobičkom v blagajnah. Foto: AMC Theatres
The Undefeated, politični dokumentarec o Sarah Palin, so kritiki ocenili negativno, režiser Bannon pa je zadovoljen z dobičkom v blagajnah. Foto: AMC Theatres
Nick Broomfield
Režiser Nick Broomfield (na sliki) išče distributerja za svoj dokumentarec o Sarah Palin, ki bo proti političarki precej manj prijateljsko nastrojen. Broomfield, ki je znan po vztrajnem zasledovanju po navadi do njega sovražno naravnanih portretirancev, naj bi se dokopal do pogovora s starši Palinove in do izjav njenih nekdanjih sodelavcev pred kamero. Los Angeles Times piše, da film Palinove ne bo obravnaval kot " prijetne zakladnice tipičnih 'joj, šmentana' modrosti, kakor se sama rada predstavlja, ampak kot brezobzirno političarko, ki potepta svoje nasprotnike in je zdaj dejansko potencialna predsedniška kandidatka". Foto: EPA

Po poročanju Guardiana je politični dokumentarec konservativnega filmarja Stephena Bannona v prvem koncu tedna prinesel v blagajne okoli 70 tisoč dolarjev, kar so v nekaterih poročilih označili za boren zaslužek. Za zdaj so ga sicer predvajali le v izbranih 10 kinematografih, zdaj pa bo predstavljen tudi širšemu občinstvu po vseh ZDA. A filmski kritiki so soglasni – film ni vreden ogleda.

"Režiser mora nazaj v filmsko šolo"
Na spletnem portalu Rottentomatoes, ki zbira filmske recenzije na enem mestu, je The Undefeated dobil skupno oceno 0 odstotkov, kar pomeni, da ga je vseh deset kritikov ocenilo negativno. Večina je film opisala kot oglas, propagando ali celo hagiografijo, ki jo bodo celo največji privrženci Palinove težko pogledali do konca.

Anna Merlan iz The Village Voicea je film označila za "bleščeči dvourni informativni oglas za Sarah Palin, bodočo predsedniško kandidatko", pri LA Timesu so zapisali, da gre za "oboževanje junakinje, naraščajoče in bliskovito zmontirano, bučno ponavljajoče in samo sebi največji sovražnik", medtem ko Robert Levin iz Atlantica meni, da je film uničilo "preprosto dejstvo, da mora njegov režiser nazaj v filmsko šolo".

V pripravi še manj prijazen dokumentarec
Političarka se v filmu sicer ne pojavlja – razen seveda v dokumentarnih posnetkih –, je pa režiser Bannon pri pripovedovanju zgodbe uporabil glas Palinove iz posnetkov avdiorazličice njene knjige Going Rogue. Prav tako naj bi režiserju njeno osebje pomagalo pri organizaciji intervjujev s podporniki na Aljaski in konservativnimi blogarji, po čemer je bilo mogoče že vnaprej sklepati, da bo film prikazoval precej enostranski pogled na življenje Sarah Palin.
Sam režiser Bannon je za LA Times dejal, da je bil "začetek predvajanja filma po vsej državi na tako različnih trgih s samo štirimi tedni priprav in brez proračuna za medije" tvegana strategija in dodal: "Splačalo se je. Pet tisoč dolarjev zaslužka na kino bi se mi zdelo neverjetno in 10 tisoč dolarjev zadetek v polno. Na ključnih trgih bomo zaslužili več kot 10 tisoč dolarjev… in na vseh trgih nam gre dobro." Palinova je pred kratkim namignila, da spet resno razmišlja, da bi se leta 2012 pomerila z Barackom Obamo za predsedniško mesto. Morda ji bo pri tem pomagal Bannonov The Undefeated, malo manj pa drugi dokumentarec o Palinovi, ki ga snema britanski filmar Nick Broomfield, znan po glasbenih dokumentarcih, kot sta Kurt & Courtney in Biggie and Tupac. Njegov dokumentarni film o Palinovi naj bi bil aljaški političarki veliko manj naklonjen, vključeval pa naj bi tudi intervjuje z njenimi starši, prijatelji in sodelavci, ki so povedali marsikatero pikro na račun nekdanje aljaške guvernerke.

Napovednik filma The Undefeated si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.