Tom Cruise stoji preveč strumno in zgleda preprosto čuden s to črno prevezo čez oko. Nikakor pa ni verodostojen v vlogi von Stauffenberga. Foto: EPA
Tom Cruise stoji preveč strumno in zgleda preprosto čuden s to črno prevezo čez oko. Nikakor pa ni verodostojen v vlogi von Stauffenberga. Foto: EPA
Tom Cruise (desno) in grof von Stauffenberg
Določeno podobnost v obraznih potezah Toma Cruisa in grofa von Stauffenberga je mogoče opaziti; to pa je tudi vse, kar ju povezuje. Foto: IMDb
Grof von Stauffenberg
Da bi povečali privlačnost filma, v studiu United Artists razmišljajo, da bi posneli prizor bitke, v kateri von Stauffenberg na afriškem bojišču 7. aprila 1943 izgubi oko, desno roko in dva prsta na levi roku. Izguba klenega moža ni zlomila, celo norčeval se je iz svoje nesreče. Njegovi prijatelji so ga tako večkrat slišali, kako se šali, da v bistvu nikoli ni prav dobro vedel, kaj početi s toliko prsti, dokler je imel še dva 'popolna para'.

Film Valkira (Valkyrie) režiserja Bryana Singerja pravzaprav doživlja podobno usodo, kot jo je doživljal projekt, o katerem govori. Tudi spletka grofa von Stauffenberga in njegovih somišljenikov, ki so se od prepričanih nacistov ob spoznanju 'blaznosti' Adolfa Hitlerja prelevili v krvnike krvavega režima, je bil namreč dvakrat prestavljen. Na koncu je spodletel.

Valkira je (ni) mrtva
Podobno se prav lahko dogodi filmu, ki ga je testno občinstvo nedavno menda ocenilo kot precej 'gnilega'. Neki kritik iz Hollywooda je tako po poročanju časopisa Die Welt celo izjavil: "Valkira je mrtva," čeprav za uradni začetek javnega predvajanja filma še vedno velja 5. februar oziroma dan odprtja naslednjega mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Prekletstvo filma pa menda ni njegov slab scenarij. Kriv je kar glavni igralec sam. Tom Cruise kot von Stauffenberg. Zvezdnik se je hotel ravno s to vlogo uveljaviti kot dober karakterni igralec, a mu to očitno ni dano. Američanom se namreč Tom Cruise (že kar pretirano) strumnega koraka in s črno prevezo čez oko zdi ... čuden. Nemcem se zdi smešen.

Zahteva se več akcije v filmu
In tako je film, ki naj bi Cruisu prinesel 'odrešenje', na kakršnega upajo številni instantni zvezdniki, katerih ime je sicer sinonim za bajne zaslužke, ki pa se morajo obenem sprijazniti s tem, da kot igralci verjetno nikoli ne bodo navdušili oskarjevske žirije, postal njegov 'krvnik'. Iz zgodovinske drame namreč vedno bolj nastaja akcijski film. Da bi namreč povečali akcijski naboj filma in ga tako naredili bolj privlačnega za množice, so namreč v filmski družbi United Artists začeli razmišljati o snemanju prizora, katerega vključitev v film so dolgo kategorično zavračali. Gre za prizor bitke, v kateri je von Stauffenberg izgubil oko. Gre za bitko na začetku aprila 1943, v katero se je zapletla 10. tankovska divizija in v kateri je von Stauffenberg poleg očesa izgubil tudi desno roko ter dva prsta na levi roki.

Atentat na Cruisov film?
Zla usoda spremlja film Valkira pravzaprav že vse od začetka snemanja. Najprej je Nemčijo zajel val ogorčenja, a so ga pomagali ublažiti pomembni akterji na nemškem filmskem prizorišču; med njimi je bil tudi oskarjevec Florian Henckel von Donnersmarck, ki je zatrdil, da ni nič narobe s tem, če se snemanja zgodbe o von Stauffenbergu loti Cruisova ekipa. Sledile so težave s pridobivanjem dovoljenj za snemanje na zgodovinskih lokacijah, ki so danes del državniških ustanov nemške države. Tudi to oviro je Cruisu uspelo premagati, a usoda je očitno hotela drugače. Po težko izbojevanem snemanju v Bendlerblocku, enem izmed sedežev nemškega ministrstva za obrambo, se je namreč izkazalo, da je celoten tam posnet material neuporaben. In snemanje se je ponovilo. Nekateri pa so govorili celo o sabotaži.

Da je zelo trmast, je Cruise že večkrat dokazal. In prav to je verjetno v tem trenutku tudi najboljša tolažba za tiste, ki vendarle upajo, da jim bo nekoč uspelo ogledati si film o spodletelem atentatu na Adolfa Hitlerja. Ali bo to v kinodvorani ali pa doma - če bodo film na koncu izdali le na formatu za domačo uporabo -, pa bo po triletnem čakanju od začetka napovedi filma verjetno vsem že precej vseeno.