Igralca sta priredila slavnostno večerjo, da bi zbrala sredstva za pomoč pri boju za človekove pravice v Mehiki. Foto: EPA
Igralca sta priredila slavnostno večerjo, da bi zbrala sredstva za pomoč pri boju za človekove pravice v Mehiki. Foto: EPA
Gael Garcia Bernal
Bernala je bilo med drugim mogoče videti tudi v filmu Zločin očeta Amara. Foto: EPA

Zvezdnika z oskarjem nominiranega filma Jaz pa tebi mamo (Y Tu Mama Tambien) bosta uporabila medij kina in vpliv, ki sta ga pridobila s slavo za reševanje človeških pravic v rodni Mehiki. Obljubila sta, da bosta posnela dokumentarni film o poboju več kot tristotih žensk na meji mesta Juarez.

Garcia Bernal in Diego Luna želita s filmom prikazati krivice, ki se dogajajo v Srednji Ameriki in predvsem opozoriti svet, kakšni problemi jih pestijo. Dodajata še, da so to težave, ki se jim ne da ubežati in je treba o njih govoriti. Gre predvsem za kršitve človekovih pravic. Da bi igralca pridobila sredstva za svoj namen, sta priredila slavnostno večerjo, na kateri je bila glavna tema človekove pravice, poleg tega pa je Bernal dodal, da je predlagana meja med Mehiko in Združenimi državami Amerike popoln absurd.

Sinonim mehiškega filma
Igralca sta letos začela snemati komedijo Rudo y cursi (Robato in kičasto) pod režijsko taktirko Carlosa Cuaróna, ki je režiral tudi zgoraj omenjeni film. Bernal se je s svojo slavo prebil med "velike" zvezde, s svojim delom pa postaja sinonim za mehiški film. Pri nas se ga spominjamo po vlogi mladega Che Guevare v Motoristovem dnevniku, med zadnjimi filmi, v katerem smo ga lahko gledali pri nas, pa je bil Inárritujev Babilon.

Film Jaz pa tebi mamo, v katerem sta igrala Bernal in Luna, so posneli leta 2001. Film, ki bi ga lahko prištevali k t. i. road-komediji, je požel mnogo uspeha in nominacij, med drugim tudi za oskarja, grammyja, MTV-jeve filmske nagrade, bafto, prejel pa je zlati globus za najboljši tujejezični film in najboljši scenarij.