Prvi recenzenti so pri filmu v pozitivnem smislu poudarili njegovo fotografijo, v negativnem pa dolžino, češ da (po nepotrebnem) traja dve uri in pol. Foto: Netflix
Prvi recenzenti so pri filmu v pozitivnem smislu poudarili njegovo fotografijo, v negativnem pa dolžino, češ da (po nepotrebnem) traja dve uri in pol. Foto: Netflix

Film so skoraj v celoti posneli na Poljskem, kjer Okorn živi in ustvarja že 16 let. Boksar tematizira usodo vseh poljskih športnikov, ki so v 80. letih preteklega stoletja pobegnili iz komunistične države, da bi zaživeli bolje in da bi lahko kot vrhunski športniki dosegli vse, kar se na svetu da, je v pogovoru za Delo nedavno pojasnil Okorn. "V komunistični Poljski to ni bilo mogoče, največ je bila udeležba na olimpijskih igrah, nisi pa, denimo, mogel postati poklicni boksar, svetovni prvak in služiti milijone."

V filmu, ki ga je Okorn podpisal tudi kot soscenarist, obetavni mladi boksar, ki ga je v filmu zaigral Eryk Kulm, pobegne iz komunistične Poljske, da bi uresničil svoje sanje in postal najboljši boksar v zgodovini. Ob njem je le njegova žena. Vendar kmalu spozna, da bo boj za uresničitev sanj bolj zapleten, kot je sprva mislil. Po mesecih stisk, ki jih doživlja kot priseljenec, privoli, da bo sodeloval v dogovorjeni tekmi, ki bo za vedno spremenila njegovo življenje.

Zakladnica ambicioznih projektov
"Že vse življenje hočem posneti tak film, ki je hommage mojemu najljubšemu, Scorsesejevim Dobrim fantom. Napisal sem že scenarij za film Član, ki sem ga želel posneti v Sloveniji po življenjski zgodbi pevca Saše Dragaša, ter za film o Draženu Petroviću in Vladu Divcu, ki prav tako ni bil posnet. Po scenariju za zelo uspešen film Dekleta v Dubaju, ki ga nato nisem režiral, sem za Boxerja končno napisal scenarij in ga tudi režiral. Boxer je zgodba o vzponu in padcu, boks je zelo filmski šport. Športni filmi so mi zelo ljubi že sami po sebi, saj so polni čustev,"
je za omenjeni časopis še povedal Okorn, ki se je pod scenarij podpisal skupaj z Lucasom Colemanom in Ivanom Bezmarevićem.

Jedrzej noče ponavljati napak svojega očeta, a se kmalu izkaže, da gredo potomci pogosto po zelo podobni poti kot starši pred njimi. Foto: Netflix
Jedrzej noče ponavljati napak svojega očeta, a se kmalu izkaže, da gredo potomci pogosto po zelo podobni poti kot starši pred njimi. Foto: Netflix

Večino tistega, kar naj bi se dogajalo v Londonu, so posneli v Bytomu na jugu Poljske, ki zelo spominja na britansko prestolnico, dva dni so tudi zares snemali v Londonu, preostanek v Varšavi.

Identificiral se je z zgodbo izobčenca
Okorn pravi, da je zgodba tega poljskega imigranta na neki način tudi njegova lastna zgodba. "Tudi sam sem priseljenec, kot glavni junak, ki pobegne iz Poljske v London, kjer ga nihče resno ne jemlje, je izobčenec. Na Poljskem sem moral začeti na novo in se dokazati, prav tako potem v ZDA. A tudi v Sloveniji sem se že, iskreno povedano, počutil kot imigrant, ker me, ne glede na to, kaj sem dosegel, filmske ustanove, pa tudi država, niso jemali resno," je še povedal.

Netflix na Poljskem na leto producira okrog 20 projektov, in ker je Okorn posnel dve uspešnici na Poljskem – Pisma sv. Nikolaju (2011) in Planet samskih (2016) –, je po njegovih besedah "logično", da si Netflix želi sodelovati z ustvarjalci, ki so podpisani pod uspešne in gledljive filme. Planet samskih je na Netflixu dosegel visoko gledanost.

Okorn je po Planetu samskih režiral še film Leto življenja, svoj prvi hollywoodski film; v njem sta nastopila Cara Delevingne in Jaden Smith.