Oxfordski plemič Edward de Vere (igra ga Rhys ifans) je v Emmerichovi različici resnični avtor 'Shakespearjevih' del. Foto:
Oxfordski plemič Edward de Vere (igra ga Rhys ifans) je v Emmerichovi različici resnični avtor 'Shakespearjevih' del. Foto:
Dolgemu spisku igralk, ki so v preteklosti že igrale 'deviško kraljico' Elizabeto I., se je pridružila tudi Vanessa Redgrave.
Emmerich sicer 'grozi', da se poletnim spektaklom, s katerimi je zaslovel, ne namerava odpovedati, da pa bi jih rad snemal 'izmenično' s filmi, kakršen je Anonymous.

Ameriški režiser nemškega rodu Roland Emmerich s svojim najnovejšim projektom - zgodovinsko dramo Anonymous, ki pod vprašaj postavlja avtorstvo Shakespearjevega dramskega in pesniškega opusa - odstopa od profila visokoproračunskega, s posebnimi učinki natrpanega spektakla, kakršnega smo od njega navajeni. In prvi kritiki ... odobravajo.

Seveda je tudi v Anonymous Emmerich uporabil računalniško animacijo - a tokrat ne za rušenje, ampak za detajlno rekonstrukcijo Londona v elizabetinskih časih, ki služi kot ozadje zgodbi, ki argumentira stališče t. i. "protistraffordijancev".

Režiser je sicer v Torontu, kjer je film doživel premiero, mirno priznal, da gre celoten projekt prek meja območja, v katerem se sam počuti udobno, da pa se mu ni mogel upreti predvsem zaradi scenarija izpod peresa Johna Orloffa (A Mighty Heart). "Prijatelji so me spraševali: 'Pa si res prepričan, da se hočeš tega lotiti?' Ampak na koncu moraš preprosto verjeti vase."

Anonymous torej zagovarja tezo, da gredo zasluge za izjemni literarni opus, ki ga pripisujemo Williamu Shakespearju, pravzaprav oxfordskemu plemiču Edwardu de Veru. De Vere je ena izmed pomembnih osebnosti 16. stoletja (med njimi sta tudi Francis Bacon in Christopher Marlowe), ki jih akademiki najpogosteje omenjajo v povezavi z "resničnim" avtorstvom Shakespearjevih del - če predpostavljamo, da avtor ni bil on sam.

Zgodovinska "neumnost", a dober film
Literarno rdečo nit film prepleta z zgodovinsko, natančneje: s temo vstaje proti kraljici Elizabeti leta 1601 v Essexu. Shakespeare je tukaj prikazan kot zapit zabušant, ki komaj zna napisati svoje ime. Pri Hollywood Reporterju sicer tezo filma mirno zavržejo kot "neumnost", celoto pa pohvalijo kot "brez dvoma Emmerichov najboljši film", ki mu uspe "utreti koherentno pot skozi kompleksno poglavje tudorske zgodovine, obenem pa vzpostavlja zelo verjetno ozračje paranoje in spletkarjenja".

Pri Guardianu se z zgodovinsko verjetnostjo zapleta sploh niso ukvarjali, ampak prešli naravnost na hvalo: "Emmerichova natančno izdelana in večinoma dobro odigrana analiza "pravega" Williama Shakespearja je šokantna samo v tem, da je precej dobra."

Rhys Ifans: "Kakšen Shakespeare neki!"
Člani pretežno britanske igralske zasedbe so glede vprašanja avtorstva najimpresivnejšega literarnega opusa v angleškem jeziku na različnih bregovih. "Še danes se nam zdi fascinantno, da je lahko tako raznovrsten in obširen opus napisal en sam človek," je, denimo, diplomatsko komentiral Rafe Spall, ki v filmu igra Shakespearja.

Malo več je povedal Rhys Ifans, filmski Earl of Oxford: "Nisem nujno prepričan, da je Oxfordski avtor teh dram, sem pa absolutno prepričan, da to prav tako ni neki tip iz Stratforda, ki mu je bilo ime William Shakespeare."
V filmu, ki v tujini na spored prihaja 28. oktobra, nastopajo še David Thewlis in Sebastian Armesto ter mati in hči, Vanessa Redgrave in Joely Richardson, ki igrata kraljico Elizabeto v mladih in zrelih letih.