Sean Penn je pred dobrim letom ostro kritiziral časopis San Francisco Chronicle, ki je Chaveza opisal kot diktatorja, češ da je bil predsednik izvoljen demokratično. Foto: Reuters
Sean Penn je pred dobrim letom ostro kritiziral časopis San Francisco Chronicle, ki je Chaveza opisal kot diktatorja, češ da je bil predsednik izvoljen demokratično. Foto: Reuters
Oliver Stone in Hugo Chavez
Hollywoodski filmi so po Chavezovem mnenju oblika diktatorstva. 'Vcepljajo nam ideje, ki nimajo nič skupnega z našo tradicijo. Hollywood svetu pošilja sporočila, s katerimi želi svet oblikovati po meri Američanov.' Venezuelske otroke je pozval, naj se ne menijo za junake, kot je Superman, na srce pa jim je položil tudi, naj ne praznujejo noči čarovnic.
Hugo Chavez in Benicio del Toro
Benicio del Toro je pred dnevi postal najnovejši hollywoodski obiskovalec Huga Chaveza, ki je v preteklosti poleg Penna in Stona gostil tudi Kevina Spaceyja in Dannyja Gloverja. Foto: EPA

Prejšnji teden se je igralka Maria Conchita Alonso pred kamerami paparacev razgovorila o svojem nekdanjem kolegu, pravkar z oskarjem nagrajenem Seanu Pennu (skupaj sta nastopila leta 1988 v policijskem filmu Colors). "Izjemen igralec je, pri tem mu ne morem oporekati. Gre samo za to, da nima pojma, kaj se dogaja v Venezueli. Hvalil je Huga Chaveza, ki je diktator in morilec; o stvareh, na katere se ne spozna, res ne bi smel govoriti."
Alonsovo, ki je odraščala v Venezueli, je očitno razburil Pennov članek za venezuelski časopis El Nacional, v katerem je igralec hvalil karizmatičnega, a vse bolj diktatorskega levičarskega predsednika. Izjava Alonsove sicer ne bi bila nič posebnega, če ne bi pomenila svojevrstnega odklona: to je ena redkih priložnosti, ko je nekdo iz "notranjih krogov" Hollywooda na glas povedal, kar si mislijo številni Američani.

Kaj bi na to rekel Harvey Milk?
Penn, ki je vse od svoje nedavne oskarjevske slave glasen aktivist za pravice gejev (zavzema se, da bi rojstni dan Harveyja Milka postal praznik), je seveda zdaj tudi tarča obtožb dvoličnosti. Nenazadnje je "idol" venezuelskega predsednika Fidel Castro istospolno usmerjene zapiral ali jih dal usmrtiti, znana pa je tudi njegova izjava, da "v tej deželi (torej na Kubi, op. n.) ni homoseksualcev". Sam Chavez je, če ne drugega, od nekdaj kritiziral Hollywood kot medij "ameriškega kulturnega imperializma".

Južna Amerika je nad del Torovim Chejem navdušena
Penn seveda ni edini primer. V četrtek je bilo povsod mogoče zaslediti sliko Benicia del Tora, ki je s Chavezom na njegovem domu v Caracasu pil čaj. Del Toro, ki je v Venezueli promoviral film Che, je novinarjem povedal, da je bil njegov gostitelj "prijazen" in da se je imel lepo. Njegov komentar je, če pretiravamo, povzročil nekaj kapi predvsem na ameriški politični desnici, čeprav se zadnje čase Američani vseh političnih prepričanj zgražajo nad Chavezovimi kritikami medijev in opozicije. Predsednik, ki si je pred kratkim s pomočjo referenduma izboril ustavno pravico, da lahko kandidira kolikokrat hoče, je že večkrat zagrozil s prekinitvijo izvoza nafte v ZDA.

Tudi drugi predstavniki tradicionalno liberalnega Hollywooda so kritično obravnavani, v prvi vrsti Oliver Stone, ki trenutno snema (avtorizirano in menda zelo naklonjeno) biografijo predsednika Chaveza. V nemilosti se mu je pridružil Danny Glover, ki je že leta 2006 od Chaveza dobil 18 milijonov dolarjev za snemanje filma o Toussaintu Louverturu, vodji revoluicije na Haitiju na prelomu 19. stoletja. Pred dvema letoma je val ogorčenja sprožil tudi Harry Belafonte, ki je pritegnil Chavezu pri obtožbi, da je George Bush "največji terorist na svetu".

Ana Jurc