Sobojevnika in prijatelja na bojišču Nicolas Cage in Ron Perlman. ' Kdor pobije največ mož, mu drugi plača pijačo. - Oh, plačal boš, prijatelj,' si rečeta in odjezdita v bitko. Foto:
Sobojevnika in prijatelja na bojišču Nicolas Cage in Ron Perlman. ' Kdor pobije največ mož, mu drugi plača pijačo. - Oh, plačal boš, prijatelj,' si rečeta in odjezdita v bitko. Foto:
Season of the Witch
Čarovništva obtoženo dekle, ki naj bi bilo vir neusmiljenega pustošenja kuge, igra Claire Foy.
Season of the Witch
V deželi se dogajajo čudne stvari; poleg črne smrti pustošijo še čudna leteča bitja, obsedeni so celo menihi.

Ker se zgodba filma Season of the Witch odvija v času srednjega veka, ki se ga že pregovorno drži sicer zgodovinarjem neljuba oznaka 'temačni', je izbor krivca očiten. To je ženska, ki jo sumijo čarovništva, in prav ona naj bi bila po mnenju okolice kriva za nenavadne paranormalne dogodke, ki strašijo ljudi.
Sijajne kulise, a to je tudi vse
Zlo je izpuščeno z vajeti in vitezu Behmenu (Nicolas Cage) ter njegovemu sobojevniku Ronu Perlmanu je naložena naloga, da dekle, ki jo sumijo čarovništva, privedeta v samostan.
"Potrebovali bomo več posvečene vode," sklenejo prestrašeni protagonisti ob nepojasnjenih dogodkih, ameriški kritiki pa so prepričani, da bo film potreboval še kaj več kot to. Navduševala naj bi sicer zgodovinska prizorišča, ki so jih snemali pri sosedih, na Madžarskem in v Avstriji, zdolgočasijo pa liki, ki so oguljeni in omledni.
Režiser filma je Dominic Sena, s katerim je Cage sodeloval že v filmu Samo še 60 sekund, scenarij pa je podpisal Bragi Schut, čigar zgodba slika srednjeveško Cerkev kot 'leglo' vraževerja, mučenja, in netolerance, hkrati pa je, podobno kot pri Izganjalcu hudiča, prav Cerkev tisto zadnje zatočišče pred zlom. Celotni film je preplet neke zgodovinske resnice in paranormalnih bitij, obsedenih menihov, letečih demonov in ognjenih krogel.
Druščina, ki skuša rešiti deželo
Vrnimo se k osrednjima junakoma, križarjema, ki sta se ravnokar vrnila iz Svete dežele, in dekletu, ki jo sumijo čarovništva, kar je med mučenjem tudi priznala. Poleg osrednjih junakov spremljajo čarovnico, seveda mlado lepotico, še duhovnik (Stephen Campbell Moore), zagret mladenič, ki hrepeni po viteštvu (Robert Sheehan), vitez, ki je izgubil družino zaradi kuge, (Ulrich Thomsen) in slepar (Stephen Graham), ki naj bi skrbel za komični vložek, pa mu baje to ne uspeva najbolj.
Drugič v 'srednjem veku'
Igralca Ron Perlman, ki sicer raje igra stransko vlogo, saj ga v tem primeru, kot se je pošalil za Reuters, ne krivijo, če je film slab, smo v atmosferi srednjega veka že videli. S Seanom Conneryjem in Christianom Slaterjem je igral v filmski priredbi romana Umberta Eca Ime rože. Obdobje srednjega veka ga zanima predvsem zaradi vidika križarskih pohodov in razkola med tem, kako so vlogo križarjev prikazovali nekoč in kako te dogodke vidimo danes z distance.
Nicholas Cage je o svetu viteštva sanjaril vse od otroštva in je vesel, da se mu je končno uspelo zares vživeti v tak lik.