Letošnji Sarajevski filmski festival sta zaznamovali rekordno število prodanih vstopnic in veliko število turistov, ki so mesto obiskali prav v času festivala. Foto: SFF
Letošnji Sarajevski filmski festival sta zaznamovali rekordno število prodanih vstopnic in veliko število turistov, ki so mesto obiskali prav v času festivala. Foto: SFF

Občinstvo 29. Sarajevskega filmskega festivala (SFF) je v kategoriji igranega filma Varuhom formule namenilo povprečno oceno 4,955. Najboljši dokumentarni film po mnenju občinstva je Kiss the Future ameriško-hrvaškega filmarja Nenada Čičin-Šaina s povprečno oceno 4,917. Najboljša serija v programu Predogled serij je Frust, ki jo je po scenariju Srđana Vuletića, Gaborja Kriglerja in Eszter Angyalosy režiral oskarjevec Danis Tanovića. Srbsko-madžarski koprodukcijski seriji je občinstvo namenilo povprečno oceno 4,700, so sporočili s festivala.

Jurij Drevenšek, Dragan Bjelogrlić in Predrag Miki Manojlović v prizoru iz celovečerca Varuhi formule. Foto: Arhiv Perfo
Jurij Drevenšek, Dragan Bjelogrlić in Predrag Miki Manojlović v prizoru iz celovečerca Varuhi formule. Foto: Arhiv Perfo

Večstransko slovensko sodelovanje
Celovečerec Varuhi formule je bil v Sarajevu na ogled na slavnostni projekciji 15. avgusta. Scenarij za film, ki pripoveduje resnično zgodbo o "srbskem Černobilu", so po romanu Primer Vinča (Slučaj Vinča) Gorana Milašinovića napisali Dragan Bjelogrlić, Vuk Ršumović in Ognjen Sviličić.

Bjelogrlić v filmu tudi nastopa, ob njem pa med drugim tudi slovenski igralec Jurij Drevenšek in Predrag Miki Manojlović, Alexis Manenti, Radivoje Raša Bukvić, Lionel Abelanski, Ognjen Mićović, Anne Serra, Jeremie Laheurte ter drugi.

Film v koprodukciji produkcijske hiše Perfo (Aleš Pavlin in Andrej Štritof) je nastal tudi s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC). Celovečerec so lani snemali med drugim v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani ter na drugih lokacijah v prestolnici in Škofji Loki. Celovečerec sklene pesem Put, ki sta jo skupaj ustvarila Magnifico in Konstrakta.

Jugoslovanske jedrske sanje
"Varuhi formule so predvsem zgodba o izjemni človeški humanosti, ki jo je navdihnilo resnično dogajanje iz leta 1958," je o filmu zapisal Bjelogrlić. Zaradi nesreče v Vinči bi lahko šesterica mladih raziskovalcev umrla.

Foto: Arhiv Perfo
Foto: Arhiv Perfo

Kako se je torej odvila zgodba "srbskega Černobila"? Predsednik Jugoslavije Josip Broz – Tito je 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu. Nato se je 15. oktobra istega leta med raziskovalnim delom na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest raziskovalcev je bilo izpostavljenih obsevanju smrtonosnega odmerka urana.

V upanju, da jim rešijo življenje, so jih poslali v bolnišnico Fondation Curie v Parizu na zdravljenje pod vodstvom priznanega profesorja Mathéja. Profesor, ki je prepričan, da so izdelovali jedrsko orožje, predlaga tvegan in do takrat na ljudeh še nikoli izveden poseg presaditve kostnega mozga. Tega so raziskovalcem darovali pariški prostovoljci, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. V tej bolnišnici je tako bila prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga, piše na spletni strani filmskega distributerja Fivia.

Režiser Nemanja Vojinović z nagrado srce Sarajeva za film Stekleničarji. Foto: SFF
Režiser Nemanja Vojinović z nagrado srce Sarajeva za film Stekleničarji. Foto: SFF

Nagrada za še eno slovensko koprodukcijo in en kratkometražec
Sicer je z letošnjega festivala srce Sarajeva za najboljši igrani film odnesel Blackbird Blackbird Blackberry gruzijske režiserke Elene Naveriani. Med dokumentarnimi filmi pa je slavila srbsko-slovenska koprodukcija Stekleničarji, ki jo podpisuje Nemanja Vojinović, ki je nastala tudi v koprodukciji RTV Slovenija.

Na podelitvi partnerskih nagrad na sarajevskem festivalu je slavila tudi režiserka Barbara Zemljič s filmom Kako sem se naučila obešati perilo. Kratkometražec, ki se je predstavil v tekmovalnem programu, je prejel nagrado, ki prinaša kandidaturo za nominacijo za evropske filmske nagrade 2023.

V tekmovalnem programu letošnjega SFF-ja se je za nagrade potegovalo 49 filmov. Tokratno izvedbo festivala pa sta zaznamovala rekordna prodaja vstopnic in veliko število turistov, ki so Sarajevo obiskali v festivalskih dneh, poroča tiskovna agencija Bosne in Hercegovine Fena.