Zmagovalna igralska ekipa filma The Trial of the Chicago 7 (v družbi novinarja): Eddie Redmayne, novinar Associated Pressa Jake Coyle, Alex Sharp, Frank Langella, John Carroll Lynch, Kelvin Harrison Jr., Michael Keaton in Sacha Baron Cohen. Foto: AP
Zmagovalna igralska ekipa filma The Trial of the Chicago 7 (v družbi novinarja): Eddie Redmayne, novinar Associated Pressa Jake Coyle, Alex Sharp, Frank Langella, John Carroll Lynch, Kelvin Harrison Jr., Michael Keaton in Sacha Baron Cohen. Foto: AP

27. podelitev nagrad Screen Actors Guild (SAG), za katere glasujejo člani igralskega ceha v Hollywoodu, je potekala v okrnjeni obliki v Los Angelesu.

Sorodna novica Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

Letošnje nagrade SAG pa v primerjavi s tistimi iz preteklih let ne veljajo tako zelo za oskarjevsko "napoved", saj igralska zasedba oskarjevskega favorita – filma Nomadland (Dežela nomadov) režiserke Chloé Zhao – ni bila nominirana.

Prvikrat se je zgodilo, da je nagrado za najboljšo igralsko zasedbo prejel film ponudnika pretočnih vsebin. Scenarist in režiser Aaron Sorkin je pred pandemijo še imel načrt, da bo film na ogled v kinodvoranah, vendar se je nato odločil, da ga proda Netflixu.

Sorodna novica Minari: ameriški film v korejščini kot favorit za oskarja

Zmagala sta še dva Netflixova naslova, Ma Rainey's Black Bottom in Da 5 Bloods, pa tudi Amazonov One Night in Miami ter Minari ponudnika A24. Če bi zmagala korejsko-ameriška družinska drama Minari Leeja Isaaca Chunga, bi to pomenilo, da je drugo leto zapored glavno nagrado prejel film, ki pretežno ni v angleščini. Lani je namreč slavila zmago igralska zasedba filma Parazit, s čimer je postala prva z nagrado SAG ovenčana igralska zasedba kakega filma, ki ni v angleškem jeziku, piše Associated Press (AP).

Pogosto pa se zgodi, da prejemniki nagrad SAG nato prejmejo tudi oskarje. Lani je na primer Parazit prejel oskarja za najboljši film, vsi prejemniki individualnih nagrad SAG (Renée Zellweger, Brad Pitt, Laura Dern in Joaquin Phoenix) pa so nato prejeli tudi oskarje.

Sorodna novica "Črni panter" Chadwick Boseman pri 43 letih izgubil bitko z rakom

Letos so te nagrade v celoti šle v roke nebelskih igralcev. Chadwicka Bosemana so posthumno nagradili kot najboljšega igralca za vlogo v filmu Ma Rainey’s Black Bottom, Viola Davis je odnesla nagrado za glavno igralko prav tako v tem filmu. Yuh-Jung Youn je prejela nagrado za najboljša stransko igralko v filmu Minari, Daniel Kaluuya pa za najboljšega stranskega igralca v filmu Judas and the Black Messiah (Juda in črni mesija).

Sorodna novica Obetavna mlada ženska: Maščevanje, ime ti je ženska

Zmaga Viole Davis je bila največje presenečenje večera, saj sta za favoritki veljali Carey Mulligan za vlogo v filmu Promissing Young Woman (Obetavna mladenka) ali Frances McDormand v Nomadlandu. To je že peta individualna nagrada SAG za Violo Davis.

Največ nominacij, in sicer štiri, je dobil Chadwick Boseman, ki je umrl avgusta lani pri 43 letih. Posthumno je bil nominiran še za stransko vlogo v filmu Da 5 Bloods Spika Leeja in kot del igralske zasedbe v tem filmu ter tudi kot del igralske zasedbe filma Ma Rainey’s Black Bottom.

Sorodna novica Damin gambit: kako posneti napeto nadaljevanko o šahu?

V televizijskih kategorijah sta slavili zmago igralski zasedbi Schitt's Creek za humoristične serije in The Crown (Krona) za dramske serije. Individualne nagrade pa so šle Anyi Taylor-Joy za vlogo v televizijskem filmu ali miniseriji The Queen’s Gambit (Damin gambit), Gillian Anderson za stransko vlogo v The Crown, Catherine O’Hara je bila za vlogo v Schitt's Creek nagrajena kot najboljša igralka v komični seriji.

Jason Sudeikis je bil za vlogo v seriji Ted Lasso nagrajen kot najboljši igralec v komični seriji, Jason Bateman pa za vlogo v Ozarku kot najboljši igralec v dramski seriji, Mark Ruffalo pa kot najboljši igralec v televizijskem filmu ali miniseriji, in sicer za miniserijo I Know This Much Is True.