Sydney Pollack je oktobra lani zaradi dokumentarca prišel v Bilbao. Foto: EPA
Sydney Pollack je oktobra lani zaradi dokumentarca prišel v Bilbao. Foto: EPA
Frank Gehry
Frank Gehry in Sydney Pollack sta že dolgo prijatelja. Foto: EPA

Dokumentarni film Sketches of Frank Gehry (Skice Franka Gehryja) je poklon njegovemu prijatelju, arhitektu Franku Gehryju. Projekt je nastajal kar pet let, večino gradiva pa so posneli med občasnimi srečanji ob koncih tedna.

Pollack, ki že leta s svojo producentsko hišo Mirage Enterprises podpira neodvisne filme, med njimi sta tudi film Iris in Mirni Američan, je izjavil, da prvi neodvisni izdelek, pod katerega se je podpisal kot režiser, prav gotovo ni njegov zadnji. "To je edino, kar je trenutno treba delati," je Pollack spregovoril o nedovisnih filmih. A hkrati pušča odprte vse možnosti, da bo še delal za velike studie. "No, razen če bi šlo za Misijo nemogoče ali kaj podobnega," je dodal režiser, ki je ustvaril tudi filme Tootsie, Out of Africa in Havana.

Prijatelja sta že 27 let
Pollack in Gehry, ki je podpisal načrte za osupljivi Guggenheimov muzej v španskem Bilbau, sta se spoprijateljila pred 27 leti. "Veliko sva se pogovarjala o frustracijah, ki sva jih oba doživljala med ustvarjanjem v okolju, medijih, ki so popolnoma komercialni. Oba sva iskala način, kako bi se izrazila in pri tem še vedno ostala nekako znotraj nenapisanih pravil. Veliko sva preklinjala," je pojasnil Pollack, ki sam zase pravi, da je bil v glavnem "mali" režiser, a filmi so bili tisti, ki so ga naredili velikega. Priznava pa tudi, da "z večino filmov ne moreš početi, kar hočeš, saj jih ne delaš le zase, ampak za publiko." V dokumentarcu o Gehryju pa je imel precej več svobode, tudi po zaslugi japonskega producenta, ki je slikar in velik občudovalec Gehryja.

Antonio Gaudi ga je prestrašil
Sprva se Pollack sploh ni videl na režiserskem stolu dokumentarnega filma: "Pogledal sem nekaj dokumentarnih filmov in se dobesedno prestrašil. Tisti o Antoniu Gaudiju se mi je zdel tako formalen, čudovit in drag." A nato se je lotil dela in se ni več oziral nazaj. Pollack se tudi sam pojavi v dokumentarcu, saj ravno skozi pogovore dveh dolgoletnih prijateljev gledalec izve veliko o arhitektu.