Frank Gehry pred Disneyjevo koncertno dvorano. Foto: EPA
Frank Gehry pred Disneyjevo koncertno dvorano. Foto: EPA
Maketo sodobne koncertne dvorane so razstavili tudi na beneškem bienalu. Foto: EPA

Kanadski arhitekt Gehry je tako dobil priložnost, da bo zgradil stavbo, ki bo stala v neposredni bližini Koncertne dvorane Walta Disneyja, ki jo je zasnoval sam. Koncertna dvorana velja za eno ikon sodobne arhitekture, poznavalci po svetu pa se že z navdušenjem sprašujejo, kakšno stavbo bo arhitekt zasnoval tokrat.

Različica Elizejskih poljan v nastajanju
Izbira kanadskega arhitekta ga bo pri projektu znova združila z znanim filantropom Elijem Broadom, ki je sopredsedujoči Odbora za Grand Avenue, ta skrbi za podobo ulice, na oziroma ob kateri bo zrasla tudi nova stavba. Broad je po poročanju časnika Los Angeles Times znan tudi po svoji želji, da bi Grand Avenue, na kateri že sedaj poleg omenjene koncertne dvorane domujeta tudi Muzej sodobne umetnosti in katedrala, spremenili v svojevrstno različico pariških Elizejskih poljan.

Broad je medijem že dejal, da upa in pričakuje, da bo novi projekt zbudil tudi mednarodno pozornost ter priznanje, obenem pa je dodal tudi, da je prepričan, da bo Gehry zasnoval stavbo, ki bo komplementarna Koncertni dvorani Walta Disneyja.

Vizija po naročilu?
Frank O. Gehry bo imel za projekt na voljo proračun 1,8 milijarde dolarjev, mestni veljaki pa so že dali vedeti, da pričakujejo nov vizionarski dosežek. Jan Perry, članica losangeleškega mestnega sveta, je dejala, da že komaj čaka na vpogled v arhitektovo delo, saj je to provokativno, kontroverzno in ne pozna strahu.