Steve Martin na lanski podelitvi oskarjev z igralsko kolegico Tino Fey, sicer soigralko Aleca Baldwina v seriji 30 Rock. Foto: EPA
Steve Martin na lanski podelitvi oskarjev z igralsko kolegico Tino Fey, sicer soigralko Aleca Baldwina v seriji 30 Rock. Foto: EPA
Alec Baldwin
Alec Baldwin je letos dobil emmyja za najboljšo moško vlogo v humoristični seriji 30 Rock. Foto: EPA
Bob Hope in Marlon Brando
Največkrat v zgodovini podeljevanja oskarjev je slavnostno prireditev vodil Bob Hope (na fotografiji z Marlonom Brandom).

Hollywoodska veterana si bosta razdelila naloge, ki ju čakajo na 82. podelitvi nagrad, so sporočili iz Ameriške filmske akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Producenta televizijskega prenosa Bill Mechanic in Adam Shankman sta izjavila, da sta Martin in Baldwin "popoln par gostiteljev Oskarjev". Producenta ob tem upata, da se bodo popravile številke o gledanosti prireditve, t. i. ratingi. Z mislijo na to pripravljajo nadgradnjo sprememb, ki so jih uvedli že letos pri načinu podeljevanja nagrad in vključevanju glasbenih vložkov "v broadwayskem slogu".

Letošnji voditeljski par obljublja večer uglajenega humorja, norčavosti, morda pa tudi kakšen glasbeni vložek na bendžu, piše LA Times.

Več gostiteljev nazadnje pred več kot 20 leti
Slovesnost ob podelitvi oskarjev leta 1929 sta vodila Douglas Fairbanks in William DeMille, tedanja predsednik in podpredsednik Ameriške filmske akademije. Več gostiteljev je bilo nazadnje na odru leta 1987, ko so podelitev vodili Chevy Chase, Goldie Hawn in Paul Hogan. Leto pozneje je prireditev vodil Chase sam, od leta 1989 pa je kar štiri leta zapored na odru dvorane Kodak stal komik Billy Crystal, ki je nato prireditev vodil še v letih 1996, 1997, 1999 in 2003 - torej skupno kar osemkrat.

V zadnjih 20 letih sta Oskarje vodili samo dve ženski - trikrat Whoopi Goldberg, enkrat pa Ellen DeGeneres. Največkrat v zgodovini je podelitev zaželenih zlatih kipcev vodil Bob Hope, kar 18-krat med letoma 1939 in 1977.

"V moderni televizijski dobi bo to prvič, ko bosta na odru hkrati dva voditelja," je razložila tiskovna predstavnica akademije Leslie Unger.

Hugh Jackman je pel in plesal na lanski podelitvi, kar je povečalo gledanost prireditve v primerjavi z letom poprej. Vendar je 41-letni igralec zavrnil ponovni angažma za to nalogo, vsaj tako piše hollywoodski specializirani dnevnik Variety.

V zadnjem desetletju sta se kot voditelja slavnostne podelitve preizkusila še komika Chris Rock in Jon Stewart, ki je Oskarje gostil dvakrat.

Steve Martin je bil gostitelj že dvakrat, v letih 2001 in 2003, izročevalec kipcev pa še večkrat. Alec Baldwin je kot gostitelj Oskarjev novinec, kipce pa je izročal leta 2004.

Martin se veseli dela s "sovražnikom"
Baldwin (51) v nalogi vidi "življenjsko priložnost". Sam je bil za oskarja nominiran leta 2003 za stransko vlogo v filmu "The Cooler". Martin (64) pa je izjavil, da "se veseli, da bo eden izmed gostiteljev Oskarjev skupaj s svojim sovražnikom Alecom Baldwinom".

Martin je trenutno na turneji, na kateri predstavlja svoj najnovejši "bendžo" album. Igralca sta skupaj nastopila v filmu It's Complicated režiserke Nancy Meyers, prikazovati pa ga bodo začeli prihodnji mesec.

Med novostmi Oskarjev 2010 je poleg voditeljskega para tudi prestavitev podelitve častnih oskarjev na posebno novembrsko slovesnost. Glavna sprememba je v podvojitvi nominacij za najboljši film s pet na deset. To bo morda privedlo tudi do širitve razpona filmov v glavni kategoriji, vključno z oglaševalskimi filmi, kar bi pritegnilo več televizijskih gledalcev.

Slovesna 82. podelitev oskarjev bo 7. marca prihodnje leto v dvorani Kodak Theatre. Nominirance za nagrade v posameznih kategorijah bodo razglasili že 2. februarja.

Nekaj voditeljskih utrinkov s podelitev oskarjev si oglejte v spodnjih videoposnetkih, nekaj pa si jih lahko ogledate s klikanjem na podčrtane dele besedila zgoraj.

Bob Hope

Billy Crystal
Whoopi Goldberg