Film nemškega režiserja Oliverja Hirschbiegla, preprosto naslovljen Elser, je napovedan za naslednje leto. Foto: EPA
Film nemškega režiserja Oliverja Hirschbiegla, preprosto naslovljen Elser, je napovedan za naslednje leto. Foto: EPA
Georg Elser
V letu 2003 je nemška pošta izdala znamko z Elserjevo podobo ob stoletnici njegovega rojstva. Foto: Wikipedia

Gre za zgodbo o Georgu Elserju, ki se je v zgodovino zapisal s svojim poskusom atentata na Adolfa Hitlerja in njegove sodelavce. Potek atentata, ki bi se naj zgodil 8. novembra 1939 v Münchnu, je bil skrbno pripravljen. Vendar pa je Hitler prizorišče, kjer je imel javni govor, nepričakovano zapustil prej, kot je bilo načrtovano, tako da je bombo razneslo malo po njegovem odhodu.

Želja po rešitvi milijonov življenj delavnih ljudi
Elser, sicer tesar, ki je simpatiziral s komunizmom, naj bi verjel, da bi smrt Hitlerja ter njegovih pribočnikov Hermanna Göringa in Josepha Goebbelsa rešila milijone življenj delavcev po svetu. Vendar pa obstaja kar nekaj teorij zarote glede tega poskusa atentata - ena izmed njih trdi, da bi naj bombardiranje naročil Hitler sam.

Elserja so po tem dogodku aretirali in mučili, umrl pa je v dachavskem taborišču malo pred koncem vojne. V zadnjih desetletjih Nemci vse bolj posvečajo pozornost njegovemu junaštvu in tako so mu pred tremi leti postavili spomenik v Berlinu.

Še ena ekranizacija nemškega poskusa zrušitve nacizma
To bo tako še en film o nemškem nasprotovanju nacističnemu sistemu in poskusu, da se ga zruši z atentatom na firerja. Leta 2008 se je s to tematiko namreč že ukvarjal Bryan Singer v svojem filmu Operacija Valkira (Valkyre), v katerem je Tom Cruise upodobil nemškega polkovnika Clausa von Stauffenberga, ki je s somišljeniki poskušal umoriti firerja leta 1944.

Režiserjeva vrnitev na njemu bolj znano področje
Propad (Der Untergang) izpred desetih let velja za enega najboljših filmov o Hitlerju in je bil nominiran za tujejezičnega oskarja. Temelji na istoimenski knjigi zgodovinarja Joachima Festa, delih Spominov "prvega arhitekta tretjega rajha" Alberta Speera in spominih Hitlerjeve tajnice Traudl Junge.

Kot navaja The Guardian, tako film Elser, za katerega sta scenarij napisala Léonie-Claire Breinersdorfer in Fred Breinersdorfer, pomeni Hirschbieglovo vrnitev na njemu bolj znano področje, sploh če pomislimo, da je lani posnel precej spodletelo biografijo princese Diane.