Random House, ki je Rushdiejeva matična založba že vrsto let, bo njegovo težko pričakovano avtobiografijo, ki je za zdaj načrtovana 'enkrat v letu 2012', istočasno izdala v 17 državah, treh jezikih (angleščini, španščini in nemščini) in treh formatih (kot knjigo, e-knjigo in avdioknjigo). Foto:
Random House, ki je Rushdiejeva matična založba že vrsto let, bo njegovo težko pričakovano avtobiografijo, ki je za zdaj načrtovana 'enkrat v letu 2012', istočasno izdala v 17 državah, treh jezikih (angleščini, španščini in nemščini) in treh formatih (kot knjigo, e-knjigo in avdioknjigo). Foto:
Skrivna naveza (The Wire): Gledal bi jo še Charles Dickens ... Foto: EPA
Padma Lakshmi
Ko je leta 2008 izšel Rushdiejev roman The Enchantress of Florence (Čarovnica iz Firenc), hvalnica ustvarjalni in uničujoči moči ženske lepote, so v naslovni junakinji, lepotici, v katero se moški na prvi pogled slepo zaljubljajo, mnogi videli portret Padme Lakshmi, od katere se je Rushidie leto predtem ločil in ki jo je nekoč opisal kot 'absurdno lepo'. Sam je trdil, da je imel osnutek za knjigo že prej, da pa se je bilo po ločitvi sestaviti in dokončati pisanje 'ena najtežjih stvari, kar jih je moral v življenju narediti'.

Salman Rushdie, dobitnik "bookerja vseh bookerjev" (trikratni nagrajenec je ob 40-letnici nagrade dobil še priznanje za najboljšega v štirih desetletjih), velja za eno najuglednejših pisateljskih imen 20. stoletja - in zdaj je objavil, da pripravlja tv-dramo Next People, fiktivno zgodbo, ki bo raziskovala "radikalni tempo spreminjanja ameriškega načina življenja - od politike do rase in tehnologije, znanosti in spolnosti".

Kot scenarista in izvršnega producenta ga je najel Showtime, ameriška kabelska mreža, ki nam je med drugim dala seksi reinterpretacijo zgodovine s Tudorji in podobno ekspliciten portret sodobnega (pisateljskega) življenja s Kalifornikacijo. Menda je 63-letni Rushdie sam spodbodel svojega literarnega agenta, naj mu najde delo pri televiziji.

Za začetek ena ura, upajo na serijo
Koproducentske dolžnosti si z Rushdiejem delijo Working Title TV (televizijski "odvod" podjetja, ki je posnelo Billyja Elliota in Shaun of the Dead). Čeprav imenu, kakršno je Rushdie, ne pritiče, da bi pisal samo poskusne "pilote", upajo, da bodo lahko za zdaj enourno epizodo razvili v celo serijo.

Investicija v scenariste se izplača
Romanopisci so se od nekdaj radi preizkušali s pisanjem filmskih scenarijev - odkar pa se je na televiziji pojavil cel niz kritiško priznanih serij, ki imajo na nek način precej romaneskno strukturo (Sopranovi, Skrivna naveza in Oglaševalci so že dobri primeri), se zdijo mali zasloni skoraj boljši naravni habitat za izjemne pisatelje.

David Simon, avtor serije Skrivna naveza (The Wire), ki tematizira kriminalno podzemlje Baltimora, je za pisanje najel Georgea Pelecanosa ("največjega živečega ameriškega pisatelja", če citiramo Stephena Kinga), Denisa Lehaneja (podpisal se je pod Skrivnostno reko) in Richarda Pricea (Clockers). Pri New York Timesu so opazili. "Če bi bil Charles Dickens še živ, bi gledal Skrivno navezo. Če ne bi seveda že pisal zanjo," so zapisali v svoji recenziji.

Rushdie bo o življenju v Ameriki pisal na podlagi lastnih izkušenj z New Yorkom, kjer je od leta 1999, ko se je tja preselil, stalnica javnega življenja. Po napadih 11. septembra je izjavil, da "se je počutil, kot da bi kdo napadel njegovo hišo".

Rushdie je vedno imel za pisatelja nenavadno zvezdniški status in bil (predvsem zaradi niza mlajših, brez izjeme zelo privlačnih žensk, s katerimi so ga povezovali) redno predmet raznih družabnih kronik in tračarskih kolumen. Potem ko je leta 2007 razpadel njegov četrti zakon (z nekdanjo manekenko in z emmyjem nagrajeno voditeljico oddaje Top Chef, Padmo Lakshmi), se je v njegovo petnadstropno newyorško vilo priselila 32-letna igralka Pia Glenn. Že nekaj mesecev pozneje se je pojavila vest, da jo je dal na čevelj prek e-pošte.

Otroci polnoči se selijo na veliko platno, Satanski stihi (še?) ne
Sicer je Rushdie sodeloval tudi pri adaptaciji svojega z bookerjem nagrajenega romana Otroci polnoči v scenarij, po katerem bo Deepa Mehta prihodnje leto posnela film Winds Of Change. Za zdaj pa še ni nobenih načrtov za ekranizacijo Satanskih stihov, alegoričnega opisa kozmične bitke med nebom in zemljo iz leta 1988, zaradi katerega se je moral več kot deset let skrivati pred izvrševalci smrtnega naloga ajatole Homeinija. O tem obdobju svojega življenja bo Rushdie spregovoril tudi v svoji avtobiografiji, ki jo bo prihodnje leto izdal pri založbi Random House.