Usoda celovečernega igranega filma naj bi bila tako negotova.

Foto: SFC/Katja Goljat
Foto: SFC/Katja Goljat

Film NK Svoboda bi moral biti, kot je na začetku tedna poročal časopis Delo, v sklepni fazi realizacije. Film je od Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS, sredstva prejel na podlagi razpisa iz leta 2022, toda zavod, ki film producira, ima že drugič letos blokiran transakcijski račun.

Konec lanskega leta je imel zavod Iridium Film 170.000 evrov premoženja, precej manj kot konec leta 2022, ko je imel kar 338.000 evrov premoženja, od česar je bilo 242.000 evrov na bančnem računu. Kam je šel ta denar iz poslovanja zavoda, ni videti. Lani je iz zavoda po pisanju časopisa izpuhtelo 168.000 evrov, po podatkih baze Gvin pa ima zavod že drugič letos blokiran transakcijski račun – prva blokada je bila v maju.

Kot pojasnjujejo na SFC-ju, se za projekte, ki jih sofinancirajo v znesku nad 100.000 evrov, predvideva izvedbo revizije po končanem projektu in nadzoruje izvajanje realizacije projektov po posameznih fazah nastajanja filma. Pri celovečernih filmih praviloma v petih fazah, na katere so vezana tudi izplačila.

Film NK Svoboda nastaja v režiji Borisa Petkoviča. Foto: BoBo/Borut Živulović
Film NK Svoboda nastaja v režiji Borisa Petkoviča. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za projekt NK Svoboda so aprila od producenta prejeli zahtevek za predčasno izplačilo tretje tranše – ta se skladno s pogodbo predvidena kot tranša, ki se izplača po snemanju. Takrat so bili torej obveščeni o težavah pri realizaciji projekta. Zahtevek producenta so zavrnili, po zavrnitvi zahtevka za izplačilo, ki ga je agencija ocenila kot neupravičenega, pa je producent odpovedal predvideno snemanje v Grčiji. Kot je pojasnil, je namreč v teku poletja pričakoval odgovor grškega in hrvaškega filmskega centra, kjer je bil projekt prijavljen na razpise za koprodukcijska sredstva.

Na SFC-ju so se z morebitnimi revizijami tedaj odločili počakati do jeseni, ko bi bili znani odločitvi obeh filmskih centrov. Ker je bil projekt na obeh filmskih centrih zavrnjen, v najkrajšem času načrtujejo izvedbo vmesne revizije, pojasnjujejo.

Kaj se zgodi ob ugotovitvi nenamensko porabljenih sredstev?
Če bo z vmesno revizijo ugotovljena nenamenska poraba sredstev, bo agencija skladno s pogodbo odstopila od pogodbe ter unovčila bančno garancijo, zavarovanje za izvedbo projekta, ki ga mora producent zagotoviti pred začetkom izvajanja projekta, in zahtevala vrnitev že izplačanih sredstev z zakonskimi zamudnimi obrestmi. V primeru, da agencija odstopi od pogodbe ter ob tem oceni, da je smotrno projekt dokončati, pa se lahko agencija in prijavitelj sofinanciranega projekta dogovorita o prenosu materialnih avtorskih pravic in izročitev vseh materialnih sredstev in materialov, ki so bili do prekinitve pogodbe izdelani ali pridobljeni za projekt, novemu producentu, s katerim agencija podpiše pogodbo o nadaljevanju realizacije in dokončanju projekta, so pojasnili.

Doslej brez primerov, ko bi bilo treba uporabiti pravna sredstva zoper producente
SFC je bil ustanovljen leta 2010 in je od začetka delovanja do danes razpolagal z več kot 83 milijoni evrov javnih proračunskih sredstev. Uspešno so realizirali in sofinancirali skoraj 200 filmskih del različnih dolžin in približno 150 avdiovizualnih del različnih zvrsti in žanrov. Vseh 350 projektov je bilo uspešno zaključenih in javno prikazanih. Kot pojasnjujejo, do leta 2024 primerov, ko bi bilo treba uporabiti pravna sredstva zoper producente, ni bilo.