Triler Pokrajina št. 2 je režiral Vinko Möderndorfer, prav tako je napisal scenarij, v njem pa igrajo Marko Mandić, Janez Hočevar, Barbara Cerar, Slobodan Ćustić, Janez Škof in Maja Martina Merljak. Foto: MMC RTV SLO
Triler Pokrajina št. 2 je režiral Vinko Möderndorfer, prav tako je napisal scenarij, v njem pa igrajo Marko Mandić, Janez Hočevar, Barbara Cerar, Slobodan Ćustić, Janez Škof in Maja Martina Merljak. Foto: MMC RTV SLO
Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja DSFU. Foto: EPA
foto: Željko Stevanić
Vse se zaplete, ko Sergej iz pogoltnosti ukrade še nekaj denarja, z njim pa pomotoma še neke papirje. Foto: MMC RTV SLO

Poleg izbranega filma so bili na izbor za kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja uvrščeni tudi Za vedno režiserja Damjana Kozoleta, Lajf Vita Tauferja, Prehod Borisa Palčiča. Vsi štirje prijavljeni filmi so bili v preteklem letu prikazani v domačih kinematografih, kar je tudi pogoj ameriške akademije za kandidaturo.

Po izboru komisije
Pokrajino št. 2 je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Ana Lasić (scenaristka), Ida Weiss (producentka), Primož Bezjak (igralec), Tatjana Birgmajer (kostumografinja), Gorazd Trušnovec (filmski kritik), Janez Bricelj (montažer) in predsednik žirije Bojan Kastelic (direktor fotografije).

Film je lanski zmagovalec Festivala slovenskega filma; dobil je vesen za najboljši film, režijo, stransko žensko vlogo, fotografijo, scenografijo in glasbo. Na brooklynskem festivalu v New Yorku pa je prejel nagrado za najboljši scenarij. Svetovni javnosti pa je bil Pokrajina predstavljena na lanskem beneškem filmskem festivalu, od tam pa je gostovala še na festivalih v Varšavi, Istanbulu, Santa Barbari, Adelaidi, Miamiju, Mamers en Mars, Philadelphii, Köbenhavnu, na festivalu Eurocine 27, v Brooklynu, Puli in še kje.

Nasilje in spolnost
To je zgodba o dveh 'malih kriminalcih' Poldetu (Janez Hočevar) in njegovem pomočniku Sergeju (Marko Mandić), ki ukradeta sliko Pokrajina Št. 2, ob tem pa Sergej iz gole lakomnosti iz sefa pobere tudi denar, z njim vred pa - nevede - še listino, ki dokazuje, kdo je v resnici ukazal poboje domobrancev po koncu druge svetovne vojne. Lastnik slike in listin General (Janez Škof) je seveda zelo razburjen, na pomoč pa pokliče Inštruktorja (Slobodan Ćustić), da sliko in predvsem dokument izsledi in primerno za njima "zabriše" vse sledi.

Zgodba se razvije v pravo 'klanje', ki je tudi zelo nazorno prikazano. Pravzaprav gre za prvi slovenski film, v katerem je nasilje v kombinaciji s spolnostjo (pri tem je svoje dodala tudi z vesno za stransko vlogo nagrajena Maja Martina Merljak) prikazano tako jasno.

Film je nastal v produkciji Foruma Ljubljana in v koprodukciji srbskega studia Delirium films, RTV Slovenija in VPK-ja; sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in Filmski center Srbije, v Ameriki pa je distributer filma Vanguard.