Matevž Luzar ima za seboj milo rečeno uspešno leto: po Vučku je zdaj pozornosti deležen še njegov film Prezgodaj dva metra spodaj. Foto: Režiserjeva spletna stran
Matevž Luzar ima za seboj milo rečeno uspešno leto: po Vučku je zdaj pozornosti deležen še njegov film Prezgodaj dva metra spodaj. Foto: Režiserjeva spletna stran
Prizor iz filma Hej, tovariši
Film Hej, tovariši je aprila dobil tudi nagrado na festivalu B-EST v Bukarešti. Foto: FSF

Božičev Film Hej, tovariši! je prejel nagrado za najboljši igrani film na 59. mednarodnem festivalu kratkega filma v Termah Montecatini v Toskani v Italiji, ki je potekal od 10. do 12. julija. Gre za zgodbo o študentu Darku Zuljanu, ki so mu partizanske pesmi tako všeč, da se odloči pesmi obuditi, svojo idejo pa, kar se da, praktično unovčiti. Skupaj s tremi prijatelji, člani improvizirane pevske skupine, se znajde na slavnostni partizanski komemoraciji. Vpričo obujenega časa se Darko naenkrat zave, kako neznana in tuja mu je stvarnost, ki je skrita v pesmih nekoga drugega.

Njegov kolega Slobodan Maksimović je za film Agape prejel nagrado žirije na 6. mediteranskem festivalu kratkega filma Tanger v Maroku. To je druga nagrada za ta film, ki je bil do zdaj prikazan na dveh festivalih. Festival v Maroku je potekal od 23. do 28. junija.

Matevž Luzar je za film Prezgodaj dva metra spodaj dobil posebno nagrado žirije na študentskem filmskem festivalu v Tel Avivu. Bienalni študentski filmski festival, 12. po vrsti, je potekal od 31. maja do 7. junija.

Luzarjev film Vučko, ki je bil letos nominiran za študentskega oskarja, pa je bil povabljen na 61. mednarodni filmski festival v Locarnu v Švici, enega najpomembnejših evropskih filmskih festivalov. Festival, 61. po vrsti, bo potekal od 6. do 16. avgusta, film bodo prikazali v sekciji Leopardi prihodnosti.