Romunski režiser Emanuel Parvu s srcem Sarajeva za najboljši film, ki mu ga je prinesel celovečerec Trei kilometri pana la capatul lumii (Tri kilometre do konca sveta). Foto: Sarajevski filmski festival
Romunski režiser Emanuel Parvu s srcem Sarajeva za najboljši film, ki mu ga je prinesel celovečerec Trei kilometri pana la capatul lumii (Tri kilometre do konca sveta). Foto: Sarajevski filmski festival

Zmagovalni celovečerec režiserja Emanuela Parvuja (1979), nekdanjega igralca, govori o 17-letniku, ki je žrtev homofobnega napada v majhnem mestu v romunski delti Donave. Film tako preučuje posledice napada na podeželsko skupnost z več vidikov.

Parvu je scenarij za film napisal v sodelovanju z Miruno Berescu, ki je tudi producentka filma. Celovečerec je svetovno premiero doživel na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bil v igri za zlato palmo, prejel pa je t. i. kvirovsko palmo, neodvisno sponzorirano nagrado za izbrane filme, ki so relevantni glede LGBT-tematike, prijavljene na canski festival.

Lovorika za promocijo enakosti spolov
Film Cent'Anni slovenske režiserke Maje Doroteje Prelog je prejel posebno nagrado za promocijo enakosti spolov, ki je ena izmed glavnih nagrad festivala. Nagrada je tudi finančna, v vrednosti 7500 evrov.

"Namesto veličastnega potovanja s kolesom je kamera posnela najina potlačevana čustva": Režiserka Maja Doroteja Prelog o svojem celovečernem dokumentarnem prvencu Cent’anni.

Režiserka je ob prejemu nagrade dejala, da ji ta "pomeni izjemno veliko, saj jo podeljuje posebna žirija, ki izbira med vsemi prvenci režiserk, tako med igranimi kot dokumentarnimi filmi. Proces dela pri dokumentarnem filmu je enak igranemu, velikokrat pa je še obsežnejši – tako finančno, časovno kot tudi čustveno. Zame in za moj film Cent'anni je nagrada kakor velik obliž na rane dolgoletnega ustvarjanja filma, ki razgalja moje življenje in življenje mojega partnerja."

Dodala je še, da je to hkrati "priznanje pomembnosti tematike medčloveških odnosov v predanih partnerskih zvezah, ki se velikokrat znajdejo ujeti v vzorce patriarhata, ki moškemu ne dovoli biti ranljiv in žensko vidi kot skrbno negovalko," so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Dokumentarni celovečerec je slovensko-poljsko-italijansko-srbsko-avstrijska koprodukcija, producent filma je Cvinger film.

Nagrada Mednarodne konfederacije art kinematografov
Film Odrešitev za začetnike (z angleškim naslovom Family Therapy) slovenske režiserke Sonje Prosenc je prejel eno od partnerskih nagrad, in sicer nagrado cicae, ki jo podeljuje Mednarodna konfederacija art kinematografov.

Sorodna novica "Če smo iskreni s seboj, vemo, da bi bili lahko mi tisti, ki odvrnemo pogled od prometne nesreče"

Nagrajeni film bo deležen posebne podpore konfederacije – pomoč pri distribuciji, predvajanju filma in doseganju občinstva v mreži 3000 evropskih kinematografov. Žirija je Odrešitev za začetnike v obrazložitvi označila za film, ki ima sposobnost doseči občinstvo po vsem svetu in ki najbolje predstavlja umetniško kakovost kinematografije ter prispeva k njegovi dosegljivosti in raznolikosti.

Film Sonje Prosenc je odprl tekmovalni del letošnjega festivala, sicer pa je na rednih sporedih slovenskih kinematografov na ogled že od 22. avgusta. Producent igranega celovečerca je produkcijska hiša Zavod Monoo, film pa je slovensko-italijansko-norveško-hrvaško-srbska koprodukcija.

Nagrajenci jubilejnega 30. Sarajevskega filmskega festivala. Foto: Uradna spletna stran festivala
Nagrajenci jubilejnega 30. Sarajevskega filmskega festivala. Foto: Uradna spletna stran festivala

Nagrado za najboljšega igralca je v Sarajevu prejel romunski igralec Doru Bem (Saptamana mare/Veliki teden), za najboljšo igralko pa je bila izbrana Anab Ahmed Ibrahim iz Somalije (The Village Next to Paradise/Vas zraven raja). Za najboljšega režiserja so izbrali grškega režiserja Jorgosa Zoisa (Arcadia/Arkadija), poročajo mediji BiH-a.

Sorodna novica Tekmovalni program sarajevskega festivala bo odprl slovenski film Odrešitev za začetnike

Srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel film Absent režiserja Cema Demirea, posebno priznanje v kategoriji kratki film pa Tako Tsubo režiserk Eve Pedroza in Fanny Sorgo. Za najboljši dokumentarec na festivalu je bil izbran ukrajinski A Picture to Remember/Slika za spomin.

Predsednik letošnje velike festivalske žirije je bil slavni režiser Paul Schrader. Člani žirije so bili še slovenski igralec Sebastijan Cavazza, švedska igralka Noomi Rapace, režiserka iz BiH-a Una Gunjak in finski režiser Juho Kuosmanen. V osmih festivalskih dneh, od 16. do 23. avgusta, so v Sarajevo letos v tekmovalnih programih prikazali skupno 57 filmov (tri zunaj konkurence).

Lani je nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film prejel Blackbird Blackbird Blackberry gruzijske režiserke Elene Naveriani, med dokumentarci pa je slavila srbsko-slovenska koprodukcija Stekleničarji.