Izmed 12 filmov s slovensko udeležbo je šest celovečernih igranih, trije celovečerni dokumentarni in trije kratki. Vsi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC) ter v koprodukciji ali sofinanciranju RTV Slovenija. Jubilejni 30. Sarajevski filmski festival se bo odvil med 16. in 23. avgustom.

Na letošnjem festivalu bo na ogled rekordno število filmov s slovensko udeležbo. Foto: Sarajevski filmski festival
Na letošnjem festivalu bo na ogled rekordno število filmov s slovensko udeležbo. Foto: Sarajevski filmski festival

Tekmovalni programi – to so program celovečernih igranih, dokumentarnih, kratkih in študentskih filmov – letos prinašajo 19 svetovnih, devet mednarodnih, tri evropske, 21 regionalnih in tri nacionalne premiere. Filmi v tekmovalnem programu igranih celovečercev se potegujejo za nagrade srce Sarajeva za najboljši film, režijo ter najboljšo igralko in igralca. "Srce Sarajeva je v zadnjih 20 letih, odkar se podeljuje, postalo resnično dragocena filmska nagrada, ki krepi glasove te regije in jih približuje svetovni javnosti in verjamemo, da bo tako tudi tokrat," je prepričan direktor festivala Jovan Marjanović.

Sorodna novica "Slovenci bomo letos preplavili Sarajevski filmski festival, kar je odličen uspeh"

Letos veliki festivalski žiriji, ki odloča o nagrajencih, predseduje znameniti hollywoodski scenarist in režiser Paul Schrader, ob njem pa še švedska igralka Noomi Rapace, slovenski igralec Sebastian Cavazza, režiserka iz BiH-a Una Gunjak in finski režiser Juho Kuosmanen.

"Selekcija je polifonija različnih in raznovrstnih perspektiv o vojni, zgodovini, ljubezni, izdaji, o krhki prihodnosti, a tudi o večni človeški potrebi po pripadnosti. S tem izborom vas pozivam, da razmislite o ambivalentnosti današnjega sveta, za katerega se zdi, da še nikoli ni bil bolj krhek," je o tokratnih filmih v tekmovalnem programu dejala selektorica programa Elma Tataragić.

Prav film scenaristke in režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike (z mednarodnim naslovom Family Therapy) bo v soboto, 17. avgusta, odprl tekmovalni igrani program. Gre za slovensko-italijansko-norveško-hrvaško-srbsko koprodukcijo. Sicer pa Sonja Prosenc z makedonsko režiserko Teono Strugar Mitevsko podpisuje tudi serijo Mala Yugoslava, ki je uvrščena v strokovni festivalski program Vinelink Drama.

Tekmovalni program dokumentarcev prinaša 21 filmov. Film Praslovan režiserja Slobodana Maksimovića, ki govori o Zoranu Predinu bo prikazan izven konkurence, šlo pa bo za svetovno premiero. V okviru tekmovalnega dokumentarnega programa bo regionalno premiero doživel celovečerni dokumentarec Cent'anni. Slovensko-poljsko-italijansko-srbsko-avstrijska koprodukcija je prvenec scenaristke in režiserke Maje Doroteje Prelog.

V sklopu otroškega programa bosta na ogled akcijska pustolovščina Igrišča ne damo! v režiji Klemna Dvornika in mladinski Tartinijev ključ v režiji Vincija Vogue Anžlovarja, ki bo v Sarajevu doživel svetovno premiero.

V Sarajevu je vse nared za začetek jubilejne izvedbe filmskega festivala. Foto: Sarajevski filmski festival
V Sarajevu je vse nared za začetek jubilejne izvedbe filmskega festivala. Foto: Sarajevski filmski festival

Med 15 filmi v programu Open Air je tudi hrvaško-bosansko-hercegovsko-romunsko-slovensko-srbska koprodukcija Po poletju v režiji Danisa Tanovića, ki bo v Sarajevu doživela svetovno premiero in bo v petek slavnostno odprla festival. V program Open Air (in tudi v bosanski program) se je uvrstil še film Gym režiserja Srđana Vuletića, ki je nastal v koprodukciji BiH, Slovenije, Črne gore in Hrvaške. V bosanskem dokumentarnem programu bo na ogled tudi celovečerni dokumentarni film Zadnji kavboj scenarista in režiserja Tadeja Čatra, ki je nastal v koprodukciji Slovenije, Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

V okviru študentskega tekmovalnega programa bosta na ogled dva slovenska filma. Mentor je kratki film scenaristke in režiserke Tinkare Klipšteter, kratki animirani film Onkraj obraza pa podpisuje scenaristka in režiserka Anja Resman.

V program Talents Sarajevo, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce iz regije, so se uvrstili režiserka Tina Ščavničar, direktor fotografije Peter Perunovič, igralec Gašper Markun in kritičarka Tinkara Uršič Fratina.

Nagrade častno srce Sarajeva gredo letos trem Američanom: igralki Meg Ryan, igralcu Johnu Turturru ter režiserju, scenaristu in producentu Alexandru Paynu ter palestinskemu režiserju Elii Suleimanu. Lani je nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film prejel Blackbird Blackbird Blackberry gruzijske režiserke Elene Naveriani, med dokumentarci pa je slavila srbsko-slovenska koprodukcija Stekleničarji.