Nad filmom, ki deloma poteka na ozemlju, ki mu Brüno pravi Srednji svet, so se zgražali tako Izraelci kot Palestinci. Foto: EPA
Nad filmom, ki deloma poteka na ozemlju, ki mu Brüno pravi Srednji svet, so se zgražali tako Izraelci kot Palestinci. Foto: EPA
borat, bruno, cohen
Ron Paul je naravnost besnel, potem ko ga je lani poleti Cohen oz. Bruno 'zapeljal' v spotakljiv prizor s svojim likom gejevskega modnega novinarja Bruna. Teksaški kongresnik trdi, da ga je Cohen zvabil v intervju, češ da je finančni novinar, nato pa se pred osuplim politikom - slekel. Celotno zgodbo je sestavil šele, ko se je letos zagledal v napovedniku za film. Foto: Reuters

Naj spomnimo: Brüno (Sacha Baron Cohen) je velikopotezni avstrijski modni "guru", ki se skuša uveljaviti v ZDA. V imenu miru na svetu odpotuje tudi na Bližnji vzhod, kjer v nekem trenutku intervjuja lastnika trgovinice v Betlehemu Aymana Abuja Aito, ki ga nadnapis označi za pripadnika militantne brigade mučenikov Al Akse.

Abu Aita zdaj toži podjetje Worldwide Pants, ki je v lasti CBS-ja in Davida Lettermana, saj je Baron Cohen pred premiero filma v Late Showu pripovedoval o Brünovem srečanju s "teroristom". Med drugim je "razkril", da mu je srečanje na Zahodnem bregu pomagal organizirati agent CIE. Lokacijo si je izbral sogovornik, Brüna pa je bilo menda ves čas neznansko strah za svojo varnost.

No, resnica je bila malo drugačna: Abu Aita v tožbi navaja, da sta se pogovarjala v hotelu, ki ga je izbral Cohen, in sicer na območju, ki ga ima pod nadzorom izraelska vojska. V tožbi je imenovan tudi distributer NBC Universal.

Nepopravljiv udarec za ugled?
Abu Aita je pred tem filmom "zaradi svoje poštenosti in miroljubne narave užival velik ugled v svoji skupnosti," je zapisano v tožbi, vsaka namigovanja, da je kakor koli povezan s teroristično skupino, pa so absurdna. Trdi tudi, da ga ni filmska ekipa nikoli prosila za pooblastilo uporabe posnetkov. Ta tožba je zelo pomembna, je prepričan Abu Aitov odvetnik Joseph Drennan, saj se bojuje proti "korozivnemu blatenju vsakega mladega Palestinca na Zahodnem bregu, ki ga lahko zaradi aktivizma obtožijo teroristične dejavnosti".

Cohen ima s tožbami seveda že kar nekaj izkušenj: po uspehu Borata so se nanj kar usule. Prebivalci odročne romunske vasice so od njega zahtevali 18,4 milijona funtov, češ da jih je zavajal, in da so mislili, da snema dokumentarec o revščini.