André Wilms (1947–2022). Foto: EPA
André Wilms (1947–2022). Foto: EPA

Igral naj bi v več prihajajočih gledaliških igrah in filmih, a je nepričakovano umrl v sredo v pariški bolnišnici, je za francosko tiskovno agencijo povedal njegov agent. Njegova družina ni želela navesti vzroka smrti.

Nagrajen na podelitvi evropskih filmskih nagrad
Finski mojster melanholije Kaurismäki mu je dal številne vloge v svojih tragikomedijah, med drugim v Le Havre in Leningrajski kavboji srečajo Mojzesa. Leta 1992 je na podelitvi evropskih filmskih nagrad dobil nagrado za najboljšega stranskega igralca v filmu Boheemielämää/La vie de Bohème.

Pogosto so ga opisovali kot režiserjev alter ego. Ko sta se prvič spoznala, mu je režiser rekel: "Tako velik nos imaš, da bi lahko, tako kot jaz, kadil pod prho, in žalostne oči. V redu, najet si. Zdaj pa govoriva o čem drugem, ne o filmih," je Wilms opisal v intervjuju za MMC.

Pojavil se je tudi v mednarodnih uspešnicah, kot sta Monsieur Hire Patricea Leconteja in drama o holokavstu Agnieszke Holland Europa Europa, poroča portal France24.

Wilms, rojen v francoskem mestu Strasbourg, je sprva delal kot tehnik v gledališču v Toulousu. Tam je začel svojo igralsko kariero kot statist, nato pa začel dobivati ​​večje vloge.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Vedno so mi dajali vloge nacistov, ker sem dobro govoril nemško," se je spominjal po poročanju AFP-ja. Kmalu je naredil preskok v filmske vloge, saj so francoski filmarji iskali pristne "vodje delavskega razreda", ki bi nasledili Gerarda Depardieuja.

Wilms je bil v mladosti skrajni levičar, piše France24, v zgodnjih sedemdesetih letih 20. stoletja je bil predan maoist. "Obupno smo iskali to utopijo," se je pozneje spominjal. "Upali smo in verjeli v kitajsko revolucijo. In potem se je vse to porušilo. Nekaj ​​mojih tovarišev se je ubilo, drugi so po razpadu Sovjetske zveze postali nemi," je dejal. In dodal: "Res sem verjel v to. Mislil sem, da bi tudi gledališče lahko spremenilo stvari."

Wilmsov zadnji film Maigret, v katerem je zaigral ob Depardieuju, naj bi bil na ogled v Franciji konec februarja.