Sergio Donati je znan po sodelovanju z italijanskim režiserjem Sergiem Leonejem, ki ga je spodbudil, da je svojo kariero posvetil pisanju scenarijev. Foto: EPA
Sergio Donati je znan po sodelovanju z italijanskim režiserjem Sergiem Leonejem, ki ga je spodbudil, da je svojo kariero posvetil pisanju scenarijev. Foto: EPA
Sorodna novica Sergio Leone: Italijan, ki je od mrtvih obudil ameriški vestern

Italijanski pisatelj in scenarist Sergio Donati, nekajletni sodelavec Sergia Leoneja in scenarist nekaterih največjih mojstrovin italijanske kinematografije, kot sta Bilo je nekoč na Divjem zahodu (Once Upon A Time In The West/C'era una volta il West) in Za nekaj dolarjev več (For A Few Dollars More/Per qualche dollaro in più), je umrl v 91. letu starosti. Čeprav je napisal skoraj 80 scenarijev za različne filmske žanre, Sergio Donati velja za enega od glavnih ustvarjalcev žanra špageti vesterna.

"Scenarist, rojen v Rimu 13. aprila 1933, je bil več kot 20 let svoje bogate kariere referenčen zaradi širjenja politike spektakularnih žanrov in zabave, ki jo je krojila ameriška filmska industrija," je za knjigo Enciclopedia del Cinema (2003) napisal filmski poznavalec Serafino Murri. "Epsko-popularno perspektivo in določen duh, prisoten v filmih, napisanih za Sergia Leoneja, najdemo tudi v komedijah, ki jih je ustvaril za Stena in Luigija Zampo. Med najzanimivejšimi rezultati njegove kariere sta politični triler Sbatti il mostro in prima pagina (1972) v režiji Marca Bellocchia in kriminalka Il giocattolo (1979) Giuliana Montalda," navaja Murri.

Sorodna novica "Špageti vestern uteleša dvojnost: fascinacijo nad Ameriko in deziluzijo nad njeno ideologijo"

Donati se je po študiju prava usmeril v pisanje kriminalk in dobil je številne prošnje kot scenarist za različne filme. V tem času je tudi spoznal Leoneja, ki ga je vedno znova prosil za sodelovanje. "Ves čas me je klical. 'Kaj počneš v Milanu? Vrni se v Rim in snemaj filme,' mi je govoril. Nekega dne me je poklical in mi rekel, naj si ogledam film Yojimbo Akire Kurosawe. Ko sem ga vprašal, zakaj, je rekel, da bi ga lahko posneli kot vestern. Rekel sem mu, da je nor. Ženi sem rekel, da če pokliče moški s priimkom Leone, naj pove, da me ni doma. Zato nisem napisal filma Za prgišče dolarjev (A Fistfull of Dollars, Leonejev prvi špageti vestern iz leta 1964 op. a.)," je dejal.

Donati je pozneje brez navedenih zaslug pomagal ustvariti scenarij za filma Za nekaj dolarjev več (1965) in Dobri, umazani, zli (The Good, the Bad and the Ugly/Il buono, il brutto, il cattivo) (1966), v katerih je imel pomembno vlogo pri dolgotrajni montaži. Za film Bilo je nekoč na Divjem zahodu je Donati razvil osnutek zgodbe Bernarda Bertoluccija in Daria Argenta v 420 strani dolg scenarij, napisan kot roman: "Leone me je izrecno prosil, naj opišem čustveno stanje vsakega lika, da bi igralcem olajšal nalogo prodreti v njihove misli," je v intervjuju izdal Donati.

Sergio Leone se je nekoč pošalil na račun glavnega igralca številnih njegovih uspešnic, Clinta Eastwooda, da med igro uporablja zgolj dva izraza. Tistega s klobukom in tistega brez. Foto: IMDb
Sergio Leone se je nekoč pošalil na račun glavnega igralca številnih njegovih uspešnic, Clinta Eastwooda, da med igro uporablja zgolj dva izraza. Tistega s klobukom in tistega brez. Foto: IMDb

Donati je v šestdesetih letih postal znan kot strokovnjak za špageti vestern in pomagal pri številnih prvo- in drugorazrednih filmskih produkcijah, pri čemer je bil eden redkih italijanskih scenaristov, ki je sodeloval s tujimi režiserji in produkcijskimi hišami (sodeloval je, recimo, z Michaelom Andersonom, Johnom Irvinom in Johnom Guillerminom). Toda po nesoglasjih z Leonejem pri filmu Duck, You Sucker! (1971), v katerem je Donati videl napet triler, Leone pa zgodbo epskih razsežnosti, se je Donati usmeril v druge žanre in z Leonejem ni sodeloval vse do filma Il giocattolo (1979), katerega koproducent je bil Leone (ki je vse svoje zasluge prepustil svojemu bratrancu Fulviu Morselli).

Donati je pozneje deloval kot učitelj kinematografije na Scuola Omero v Rimu, za katero je leta 2007 izdal knjigo spominov na sodelovanje s Sergiem Leonejem z naslovom Once Upon a Time in the West … I Was There Too.