Glavna trojica filma: režiser Ron Howard, filmski Langdon Tom Hanks in avtor, zaslužen za zgodbo Dana Browna. Foto: EPA
Glavna trojica filma: režiser Ron Howard, filmski Langdon Tom Hanks in avtor, zaslužen za zgodbo Dana Browna. Foto: EPA
Angeli in demoni
Ewan McGregor igra lik Camerlenga, ki vodi Vatikan med papeževo smrtjo in izvolitvijo njegovega naslednika. Foto: EPA
Angeli in demoni
Za žensko očarljivost v večnem mestu tokrat skrbi igralka Ayelet Zurer. Foto: EPA

Film, s katerim filmarji skušajo slediti uspehu filmske priredbe še ene knjižne uspešnice Dana Brwona Da Vincijeve šifre, se je svetu premierno razkril v Rimu. Če je Robert Langdon v Da Vincijevi šifri iskal resnico v legendi svetega grala, tokrat priskoči na pomoč Vatikanu, kjer začno izginjati kardinali. Najverjetnejše kandidate za prevzem vrha Katoliške cerkve začnejo namreč ugrabljati ravno po papeževi smrti.
Simbolist Langdon, ki ga ponovno igra Tom Hanks, ima spet polne roke dela, celo tako polne, da se nima časa zapletati s fizičarko, ki mu pomaga razpletati skrivnosti (Ayelet Zurer). "Resnično nisva imela časa, da bi se ljubezensko zapletala v času, ko umirajo kardinali," je Hanks povedal še pred samo premiero filma. "Vedno znova smo poskušali romanco vplesti v scenarij. Spraševali smo se, ali imamo kje hotel, kjer bi se shajali kardinali? Bi se dalo vplesti večji avto z prostornejšimi zadnjimi sedeži?" A filmarji so se strinjali; vsekakor ni primerno vpletati ljubezenskih prizorov, medtem ko sta glavna lika na sledi morilcu.

Howard pravi, da so prvi odzivi na film zelo pozitivni, in da ga gledalci opisujejo kot še zanimivejšega in bolj napetega. Avtor knjižnih uspešnic, po katerih je Howard posnel že drugi film, Dan Brown pa pravi, da so Angeli in demoni hvaležnejše gradivo za filmsko predelavo. Prav ta razlika se po njegovem mnenju v filmu močno pokaže.

Da Vincijeva šifra filmskih kritikov ni navdušila, na neodobravanja pa je naletela tudi med katoliškimi vrstami. A ob koncu predvajanja se je v blagajno vseeno nabral lep izkupiček, 750 milijonov dolarjev.

Da Vincijeva šifra pustila v Vatikanu premočan pečat
Howard pravi, da je Vatikan nastanek filma oteževal s prepovedjo snemanja v vatikanskih in rimskih cerkvah, zaradi česar se je morala ekipa znajti drugače. Snemalci so se pretvarjali, da so turisti, in tako posneli gradivo, potrebno za rekonstrukcijo prizorišč. Režiser je prepričan, da so filmu nasprotovali že od samega začetka, k temu pa je prispevalo še nepomirjeno razburjenje zaradi zgdbe Da Vincijeve šifre, ki namiguje, da sta imela Jezus in Marija Magdalena otroke.

Film, ki je spoštljiv do vernikov
A zgodba Angelov in demonov ne odpira vprašanj, povezanih z Jezusom, kar je po Howardovem mnenju razlog, da za zdaj še ni bilo večjih kritik. "Upam, da je film spoštljiv do vernih ljudi in zelo smo se potrdili, da bi v filmu predstavili like, ki predstavljajo tudi dobro stran Cerkve," dodaja Howard.
M. K.