'Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od zametkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja' - tako velikopotezno v Kinodvoru napovedujejo Drevo življenja. Foto: kinodvor
'Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od zametkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja' - tako velikopotezno v Kinodvoru napovedujejo Drevo življenja. Foto: kinodvor
Kako sem peživel to poletje
8. septembra na redni spored prihaja v tujini večkrat nagrajeni ruski psihološki triler Kako sem peživel to poletje, ki prikaže počasen živčni razkroj mladeniča, ki je s kolegom sam zaprt na raziskovalni postaji v arktičnem krogu.
Še eno leto
Naslov cikla Za zamudnike najbrž ne potrebuje dodatnih pojasnil. V kratkem tako še eno samo projekcijo dobijo filmi Sever (28. 8.), Še eno leto (4. 9.), Koncert (11. 9.), Panika na vasi (18. 9.) in Varuhi (25. 9.). Foto: Liffe
Kinodvor
Kinodvor niso samo filmi, ampak tudi pogovori o filmu, delavnice in druženja ob kavi. Foto: Kinodvor

V Kinodvoru se je v zadnjih treh letih, odkar mestni kino deluje kot javni zavod, povečal obisk, kar med drugim velja pripisati predvsem vse večji programski raznolikosti kina. V novo sezono, ki jo bo nocoj uvedla projekcija canskega zmagovalca Drevo življenja, se podajajo po ustaljenih tirnicah, z bogatim programom in številnimi abonmaji.

Nad obiskom se ne pritožujejo
V Kinodvoru je bilo v pretekli sezoni na 948 projekcijah 54.516 ljubiteljev filma, od tega kar 11.529 v sklopu programa za otroke in mlade. Zadovoljni so tudi z obiskom šolskih projekcij, ki se je v preteklih letih celo potrojil, tako da so v letu 2011 v Kinodvoru gostili že 6.223 predšolskih in šolskih otrok, je na današnji novinarski konferenci navedla direktorica kina Nina Peče.

Pregled rezultatov delovanja Kinodvora v preteklih treh letih po besedah Pečetove kaže na to, da je razlog za njihovo nenehno izboljševanje med drugim tudi povečanje obsega programa in dejavnosti kina. "Obisk in rezultati Kinodvora se povečujejo, kar je gotovo znak, da se ljudje v kino vračajo in o tem pripovedujejo drugim, prav tako pa so takšni rezultati dobra popotnica za vizijo in uresničevanje strategije na področju filmske kulture v Ljubljani in širše," je poudarila.

Prav programska raznolikost pa je za mestni kino, ki ima za zdaj za projekcije na voljo le eno dvorano, dvorezen meč. Pozitivna plat tega je, da svojemu občinstvu danes ponujamo večjo izbiro, po drugi strani pa za večino filmov na našem sporedu to pomeni, da ne moremo izkoristiti njihovega polnega potenciala, saj je na programu le nekaj projekcij, je dejal pomočnik direktorice Kinodvora za program Koen Van Daele.

Bo Ljubljana končno dobila minipleks v centru mesta?
Zato v Kinodvoru upajo, da se bo v prihodnjih štirih letih uresničila gradnja minipleksa mestnega kina v središču Ljubljane, ki je tudi eden izmed ciljev, zapisan v dolgoročnem načrtu Mestne občine Ljubljana na področju filmske kulture. Po besedah Pečetove bo to sodobna, tehnološko ustrezna novogradnja, ki bo omogočala optimalno izvedbo filmskega programa v štirih ali petih dvoranah različnih kapacitet.

Kmalu bolj kakovostne projekcije
Pečetova je prav tako spomnila, da je Kinodvor 1. julija objavil javno naročilo za dobavo opreme za digitalni kino. Več bo znano po zaključku uradnega postopka javnega naročila, v najboljšem primeru pa bo Kinodvor še pred začetkom letošnjega festivala Liffe opremljen z digitalnim projektorjem in pripravljen za prikazovanje programa v digitalni različici.

V Kinodvoru bodo tudi letos zatočišče našli številni festivali, kot so Liffe, Mesto žensk in še kakšen, nadaljujejo projekcije Za zamudnike in ponujajo številne abonmaje, kjer prav vsak, od najmlajših do najstarejših ljubiteljev filma, lahko najde nekaj zase. Van Daele je dejal, da v Kinodvor zahajajo izjemno raznoliki obiskovalci, tako da ekipi dodaten izziv predstavlja še naprej ustvarjati okolje in vzdušje, ki sta prijetna za vsakega izmed njih.

Kinovzgojo je treba začeti zgodaj
V zadnjih letih je izjemen razcvet doživel tudi otroški in mladinski program Kinodvora Kinobalon, ki ga bo že 3. septembra uvedla projekcija francoskega dokumentarnega filma Bonobo Beni v režiji Alaina Tixieja, oktobra pa bo na vrsti detektivska uspešnica Koko in duhovi Daniela Kušana, je dejala Petra Slatinšek, ki skupaj z Barbaro Kelbl skrbi za program Kinobalona.

Slatinškova v Kinodvoru skrbi tudi za filmsko vzgojo mladih. Za šole so v Kinodvoru že pripravili nov katalog izbranih filmov za izobraževalne ustanove, novost v letošnji ponudbi šolam pa je program kinotečnih filmov, ki so ga v Kinodvoru izoblikovali skupaj s Slovensko kinoteko. Z novo sezono v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana nudijo tudi skupne abonmaje za otroke in mlade ter novi KUL abonma za mlade med 15. in 25. letom starosti, v katerem sodelujejo številni zavodi, ki so jim skupna tri izhodišča: kultura, umetnost in Ljubljana.