Harvey Weinstein je v ponedeljek sedel še na zatožno klop v Los Angelesu. Foto: AP
Harvey Weinstein je v ponedeljek sedel še na zatožno klop v Los Angelesu. Foto: AP

Tožilstvo očita 70-letnemu Weinsteinu, da je za posiljevanje žensk uporabil svojo moč in vpliv, ki ju je imel v Hollywoodu. Svoje žrtve naj bi strašil s koncem njihovih karier, če bi se mu uprle, je v ponedeljek na losangeleškem sodišču ob začetku novega sojenja navedlo tamkajšnje tožilstvo.

Vsaka od domnevnih žrtev se je oglasila neodvisno
"Bale so se, da bi jim lahko uničil kariero, če bi prijavile njegovo dejanje," je v nabito polni sodni dvorani povedal namestnik okrožnega tožilca Paul Thompson. Kot je dejal, bodo pred porotniki zaslišali osem žensk, ki jih je Weinstein v preteklosti domnevno spolno napadel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsaka od teh žensk se je oglasila neodvisno in se niso poznale med seboj," je poudaril Thompson. Po njegovih besedah bodo ženske med drugim pričale o tem, kako so Weinsteina prosile, naj jih preneha posiljevati, kako jih je silil v oralne spolne odnose ali jih prisilil, da so ga gledale med masturbiranjem.

"Izvedeli boste, da je bila spolnost v Hollywoodu blago"
Weinstein se v Los Angelesu sooča z 11 obtožbami, povezanimi s spolnimi napadi na več žensk v hotelih na Beverly Hills med letoma 2004 in 2013. Če bo obsojen, mu grozi do sto let zapora.

Weinsteinov odvetnik Mark Werksman je porotnikom dejal, da je to, kar je njegova stranka počela z ženskami, veljalo za sprejemljivo "transakcijsko" vedenje v Hollywoodu, kjer so mlade ženske iskale vloge in druge prednosti s spolnimi odnosi z vplivnim filmskim magnatom. "Izvedeli boste, da je bila spolnost v Hollywoodu blago," je po poročanju Associated Pressa dejal Werksman.

Weinsteinov odvetnik Mark Werksman. Foto: AP
Weinsteinov odvetnik Mark Werksman. Foto: AP

Proces naj bi predvidoma trajal dva meseca, priče pa bodo na sodišču nastopile pod imenom Jane Doe, ki se v anglosaškem svetu uporablja, kadar identiteta osebe ni znana oziroma se skuša skriti. Med njimi naj bi bila tudi režiserka Jennifer Siebel Newsom, žena sedanjega demokratskega guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma.

Weinstein, ki je že dve leti in pol v zaporu, je bil v začetku leta 2020 na Manhattnu obsojen zaradi posilstva frizerke Jessice Mann leta 2013 in oralnega spolnega odnosa, v katerega je prisilil nekdanjo sodelavko oddaje Project Runway Miriam Haleyi. Za ta dejanja prestaja omenjeno 23-letno zaporno kazen, od katere je dve leti že odslužil.

Največ napadov je izvedel v Los Angelesu in New Yorku
Pred petimi leti okrepilo gibanje žensk #JazTudi prav zaradi Weinsteina, ki se zdaj vrača v Los Angeles, kjer naj bi – poleg New Yorka – izvršil največ domnevnih spolnih napadov zaradi položaja vplivnega filmskega producenta, ki mu je to omogočal.

Ravno v času trajanja sodnega procesa v kinodvorane prihaja film She Said, ki prinaša sicer fiktivno zgodbo, a temelji na zgodbi Weinsteina in njegovih škandalov, zaradi česar so njegovi odvetniki že izrazili skrb, da sojenje ne bo pošteno. Sodišče je njihove argumente zavrnilo.