Stanley Kubrick (1928–1999) je svojo kariero začel kot fotograf za revijo Look, filme pa je začel snemati v 50. letih preteklega stoletja. Foto: EPA
Stanley Kubrick (1928–1999) je svojo kariero začel kot fotograf za revijo Look, filme pa je začel snemati v 50. letih preteklega stoletja. Foto: EPA

Od 3. do 11. januarja bo na sporedu dvanajst celovečercev, od najbolj znanih do nekaterih manj znanih filmov z začetka njegove kariere, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sorodna novica Odiseja v vesolju: epohalna vizija, ki še po 50 letih odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov

Njegova Odiseja v vesolju velja za najboljši znanstvenofantastični film vseh časov in tudi na splošno za enega najboljših filmov.

"Impresivna filmska adaptacija kratke zgodbe Arthurja C. Clarka je prelomnica v zgodovini sedme umetnosti, premišljena, meditativno in metafizična mojstrovina, za katero je Kubrick trdil, da je alegorija iskanja boga," so zapisali v zagrebškem kinematografu.

Najljubši motiv: človeška odtujenost
Kot so še zapisali, enako intrigantno odraža režiserjev najljubši motiv, ki je človeška odtujenost, in zanimanje za tematiko, ki je bila skupna tako Kubricku kot Clarku – razvoj človeške inteligence in nevarnost, ki jo nenadzorovan tehnološki razvoj predstavlja za preživetje človeštva.

Sorodna novica Predfilmski Stanley Kubrick: fotograf konjskih dirk, cirkusov in zobozdravnikov

Več filmov je Kubrick posnel po literarnih predlogah, tudi Lolito, Izžarevanje, Peklensko pomarančo in svoj zadnji celovečerec Široko zaprte oči. V retrospektivi bodo poleg teh prikazali še filme Doktor Strangelove, Steze slave, Morilčev poljub, Rop brez plena, Barry Lyndon, Popolna bojna oprema in Spartak.

Režiser, fotograf, šahist
Stanley Kubrick se je rodil leta 1928 v New Yorku, umrl pa leta 1999. V mladih letih je bil izvrsten šahist. Kariero je začel kot fotograf pri reviji Look, nato je snemal kratke in dokumentarne filme. Kot režiser je svoj prvi celovečerni film Strah in poželenje predstavil leta 1953, uveljavil pa se je s filmom Steze slave.

Skrbno vodena kamera
Bil je ustvarjalec, znan po perfekcionizmu, skrbno vodeni kameri in nepristranskem, pogosto tudi ironičnem in pesimističnem pogledu na svet.

Ameriški režiser, ki je večino svojega življenja preživel v Veliki Britaniji, je umrl leta 1999, le nekaj mesecev po tem, ko je dokončal kontroverzno dramo z Nicole Kidman in Tomom Cruisom, Široko zaprte oči.