Metod Pevec v svojem dokumentarnem filmu Dom ganljivo prepleta usode opeharjenih gradbenih delavcev iz Bosne in Hercegovine in mladostnikov iz nefunkcionalnih družin. Na Zagrebdoxu bo na ogled v četrtek, petek in soboto. Foto: Vertigo
Metod Pevec v svojem dokumentarnem filmu Dom ganljivo prepleta usode opeharjenih gradbenih delavcev iz Bosne in Hercegovine in mladostnikov iz nefunkcionalnih družin. Na Zagrebdoxu bo na ogled v četrtek, petek in soboto. Foto: Vertigo

V tekmovalni regionalni program je uvrščen tudi z vesno nagrajeni dokumentarec Metoda Pevca Dom, festival pa bo odprl britanski dokumentarec The Closer We Get režiserke Karen Guthrie.

V regionalno konkurenco so prav tako uvrstili film zagrebške režiserke Nataše Vidaković o mlajšem moškem iz Krškega z naslovom Urban, ki ga je posnela med lansko delavnico dokumentarnih filmov v Krškem. Pevčev dokumentarec Dom bo na sporedu v četrtek, petek in soboto.

Časovno sovpadanje s podelitvijo oskarjev
"Glede na to, da bo podelitev oskarjev 28. februarja, na sklepni dan Zagrebdoxa, bo zelo napeto," je za STA dejala Petra Hofbauer iz festivalskega urada za odnose z javnostmi. Predstavil se bo namreč tudi letošnji kandidat za oskarja - dokumentarni film Cartel Land režiserja Matthewa Heinemana.

Sicer pa bo v tekmovalnem programu mednarodne konkurence 24 filmov, med njimi tudi prej omenjeni dokumentarec The Closer We Get, ki govori o navadni družini z nenavadnimi skrivnostmi.

Celotni program 12. Zagrebdoxa
si lahko pogledate tukaj.

Hofabuerjeva je med filmi na festivalu izpostavila tudi letošnjega in lanskega zmagovalca festivala Sundance - dokumentarec Sunita iranske režiserke Rokhsareh Ghaem Maghami in Volčjo druščino newyorške režiserke Crystal Moselle. Med zanimivejšimi filmi je dokumentarec o človeštvu Human francoskega režiserja in mojstra fotografij iz zraka Yanna Arthus-Bertranda, ki bo tudi gost Zagrebdoxa.

Neizogibne pereče svetovne težave
Posvetili se bodo nekaterim najbolj perečim svetovnim težavam, kot je, denimo, begunska kriza. Tako bodo predvajali filme, ki so jih posneli otroci v begunskih centrih v Avstriji in Jordaniji. Med biografskimi filmi si bo mogoče ogledati film o znanem ameriškem igralcu Marlonu Brandu in priljubljenem portugalskem nogometašu Ronaldu.

Predviden je tudi program Rusi prihajajo, v katerem bodo sodobni filmi iz Rusije in nekdanjih sovjetskih republik. Na ogled bodo tudi filmi, ki poudarjajo skrb za varstvo okolja in zdravo prehrano. Del spremljevalnega programa je tudi kolesarska karavana, ki jo bodo organizirali ob predvajanju dokumentarca Kolesa proti avtomobilom švedskega režiserja Fredrika Gerttna.

Festival, ki se začenja drevi, se bo končal 28. februarja, program pa bo tudi letos potekal v več dvoranah zagrebškega Cineplexx centra Kaptol.